Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΙLO) "Περιμένουμε κοινωνικές εκρήξεις σε Ελλάδα και Κύπρο"


Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Ευρώπη ώστε το ποσοστό απασχόλησης να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2008.


Το Φεβρουάριο του 2013 οι άνεργοι στην Ευρώπη έφταναν τους 26 εκατ., δηλαδή 10 εκατ. περισσότεροι σε σύγκριση με το 2008. Η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης επιδεινώθηκε μετά την εφαρμογή πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο περίπου 1 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στην Ε.Ε., υπογραμμίζει ο ILO στην έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου στο Όσλο της Νορβηγίας.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφτασε το Φεβρουάριο το 10,9%, ενώ στην Ευρωζώνη άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 12%. Μόνο πέντε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) έχουν σήμερα ποσοστό απασχόλησης υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23,5% στην Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα με 58% και στην Ισπανία με 55%.


Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες η μακροχρόνια ανεργία καθίσταται θεμελιώδες πρόβλημα. Σε 19 χώρες, το 40% όσων αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται χωρίς δουλειά επί 12 ή περισσότερους μήνες. Η οργάνωση τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής που θα επικεντρώνεται στην απασχόληση και συνιστά στις κυβερνήσεις να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα.


O ΙLO διαπιστώνει επίσης αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών ταραχών στην Ε.Ε. εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο να διατρέχει η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μετρά τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες βάσης στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου