Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΤΗΣ ΠΕΠΕΚΟ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Μετά από τρεις συναντήσεις, οι εκπρόσωποι της εταιρίας ολοκλήρωσαν την παρουσίαση του νέου «πλαισίου ανταμοιβής» που προτείνουν.
Η πρόταση αυτή προβλέπει εξοντωτικές μειώσεις αποδοχών που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 25% καθώς κα περικοπή διαφόρων άλλων δικαιωμάτων και παροχών.
Το σημαντικότερο είναι ότι ζητούν την πλήρη κατάργηση της υπάρχουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, που υφίστανται εδώ  και  2 δεκαετίες, ζητώντας την αντικατάσταση τους με ένα σύστημα εξατομικευμένων αποδοχών, που σε μεγάλο βαθμό θα εναπόκειται στο διευθυντικό δικαίωμα.
Για να σχεδιάσουν αυτό το σύστημα, χρησιμοποίησαν γνωστές σε εμάς από παλιά εταιρείες συμβούλων που γράφουν και σβήνουν ζωές ανθρώπων μέσα σε πίνακες και νούμερα.  Επικαλούνται  την  κρίση  και  «το  ανταγωνιστικό  πλαίσιο  της  αγοράς»  καυσίμων όπου κυριαρχούνε λαθρέμποροι και φοροφυγάδες.
Ευαγγελίζονται λύση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση με το πετσόκομμα μισθών, όταν η μισθολογική δαπάνη έχει περιοριστεί σε μόλις 1-2% του τζίρου της εταιρείας.  Η  εργοδοτική  πλευρά  προσπαθεί  επίσης  να παρουσιάσει τους εργαζόμενους της  ΕΚΟ  ως  δήθεν  «ενόχους»  της  παροδικά  αρνητικής  κερδοφορίας  της  εμπορίας, παραβλέποντας  ότι  η  ΕΚΟ  είναι  ο  μεγαλύτερος  πελάτης  των  ΕΛΠΕ  και  άρα  η  μεγαλύτερη πηγή κέρδους της μητρικής εταιρείας.
Έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης για όλο το εργατικό κίνημα, η Γενική  Συνέλευση  των  εργαζομένων  της  ΕΚΟ, απέρριψε  με  συντριπτική  πλειοψηφία το πλαίσιο της εταιρείας.  Σε μυστική ψηφοφορία, το 98% των  εργαζομένων εξουσιοδότησε το ΔΣ του Σωματείου να υπερασπίσει την Ε.Σ.Σ.Ε., και να μην διαπραγματευτεί το μοντέλο αμοιβών που παρουσίασε η εταιρεία.
Καλούμε την εταιρία σε διάλογο, πάνω σε αυτό το νέο δεδομένο.
Συνάδελφοι, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι για όλους μας φάρος σύμπνοιας, ομαδικότητας και αποφασιστικότητας και έτσι θα συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου