Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ελλάδα : Αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων


Πετρελαιοπηγή
Ότι στην Ελλάδα υπάρχει ορυκτός πλούτος είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν οι τοπικοί παράγοντες που το βεβαιώνουν επικαλούμενοι διάφορα περίεργα συμβάντα ή συμπτώσεις. Υπάρχουν και έρευνες μεγάλων εταιριών που ξεκίνησαν κάποια στιγμή στο παρελθόν, αλλά σταμάτησαν για «άγνωστους λόγους».

Το μοναδικό σημείο όπου πρόλαβε να βγει πετρέλαιο είναι η Θάσος. 'Αλλη... πονεμένη ιστορία, που όλως συμπτωματικώς όταν ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας, η 'Αγκυρα άρχισε να βλέπει «αμφισβητούμενες» και «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Μπροστά στον κίνδυνο ελληνοτουρκικού πολέμου Αθήνα και 'Αγκυρα συμφώνησαν να απέχουν από κάθε είδους έρευνες στο βυθό του Αιγαίου. Με απλά λόγια η Αθήνα συναίνεσε να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές που βάσει του διεθνούς δικαίου τής ανήκουν.

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα διατηρούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα μόνο στα χαρτιά. Διότι αν τολμούσε να τα ασκήσει, θα αντιμετώπιζε τη μήνιν της Τουρκίας.

Τα χρόνια πέρασαν, πλην όμως λύση ουδέποτε βρέθηκε. Ποια λύση;

Να επιτραπεί ουσιαστικά στην Τουρκία η «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο, όπως παγίως επιδιώκει. Προ ετών ουδείς Έλλην πολιτικός θα τολμούσε να σκεφτεί (πόσο μάλλον να συζητήσει) ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην αντίληψη των Ελλήνων το Αιγαίο είναι η θάλασσα που ανήκει στους Έλληνες και μόνο σε αυτούς  άρα και ο υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος της ανήκει στους Έλληνες.

Δυστυχώς, η ζωή είναι πιο σκληρή από τα όνειρα ή τις ψευδαισθήσεις. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική ισχύ να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο της, οι κουβέντες τελειώνουν.

Όπως τελειώνουν και οι ψευδαισθήσεις.

Όχι η ψευδαίσθηση ύπαρξης ορυκτού πλούτου (αυτό επιβεβαιώνεται ανά πάσα στιγμή και ήδη χθες είχαμε άλλη μια επίσημη επιβεβαίωση από τη νορβηγική εταιρία Petroleum Geo Services), αλλά της δυνατότητας των Ελλήνων να γίνουν εμίρηδες. Να κάθονται και να εισπράττουν τα οφέλη της εξόρυξης του μαύρου χρυσού που βρίσκεται στα οικόπεδά της.

Διότι η εξόρυξη και η διάθεση δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί κεφάλαια, απαιτεί τεχνογνωσία για να γίνει. Και ως γνωστόν, η Ελλάδα «λεφτά δεν έχει». Από την άλλη, ουδείς εκ των γειτόνων, φίλων και εταίρων έχει διάθεση να επιτρέψει στους Έλληνες να πλουτίσουν – πόσο μάλλον όταν χρωστάνε κι ένα σωρό δισεκατομμύρια (το ελληνικό χρέος μετά τα… διασωστικά μνημόνια έχει εκτοξευτεί στα 430 δισ. ευρώ..)

ΠΗΓΗ:defenecenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου