Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Ο "συνδικαλιστικός τουρισμός" φέρνει κι άλλους συνδικαλιστές στον ανακριτή



Ο αποκαλούμενος … «συνδικαλιστικός τουρισμός» βλάπτει πλέον σοβαρά την ηρεμία των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ καθώς μετά τον Νίκο Φωτόπουλο που υποχρεώθηκε να καταβάλλει 60.000 ευρώ για να παραμείνει ελεύθερος (τα διπλά από τους πρώην διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΗ) το ανακριτικό "καμπανάκι" έχει χτυπήσει ήδη ή θα χτυπήσει άμεσα για τους αρχισυνδικαλιστές της περιόδου 1999-2007.
Κι αυτό γιατί ήδη έχουν δοθεί εξηγήσεις για την περίοδο της προεδρίας Φωτόπουλου (2008-2010), περίοδο κατά την οποία το κατηγορητήριο υπολογίζει ζημία για τη ΔΕΗ της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Μάλιστα ο συνήγορος του κ. Φωτόπουλου, Δημ. Τσοβόλας, (όσο και ο ίδιος με το υπόμνημά του που αρνείται κάθετα κάθε παρανομη ενέργεια) υποστήριξε πως «στοχοποιούν τους συνδικαλιστές για να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ».
Ο ενεργών έρευνα όμως επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, μετά από εντολή της τότε υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, υπολογίζει στα πορίσματά του, τη ζημία σε ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ!!! Χαρακτηριστικό είναι πως η ζημία υπολογίζεται ακριβώς στα 10.409.880,05 ευρώ.
Η έρευνα Ρακιντζή και οι διώξεις
Ήδη από το 2011 είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση γα την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ με αφορμή το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή.
Μετά την έρευνα είχαν απαγγελθεί βαρύτατες-τον Απρίλιο του 2012- κατηγορίες από τους εισαγγελείς, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων σε δραστηριότητες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για υπέρογκα -σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου- έξοδα της επιχείρησης προς τα σωματεία εργαζομένων.
Ταξίδια
Το πρώτο πόρισμα του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε μεγάλες δαπάνες της ΔΕΗ για επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. Παράλληλα διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων, που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες ο οποίος - κατά τις αρχές-ανέδειξε υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.α.
Στο πόρισμα γινόταν αναφορά σε υπέρογκες παράνομες χρηματοδοτήσεις που είχε λάβει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το πόρισμα το 2008 είχαν εκταμιευτεί 300.000 ευρώ με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και δόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ προκειμένου να συνταχθεί μία μελέτη για την εταιρική δομή της εταιρείας, η οποία ποτέ δεν παραδόθηκε. Αυτά τα χρήματα ποτέ δεν επιστράφηκαν και ουδέποτε διεκδικήθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Βέβαια η απάντηση Φωτόπουλου σε αυτό ήταν η μέλετη παραδόθηκε , αλλά είχε τελικά διαφορετικό αντικείμενο.
Σε μία άλλη περίπτωση περιοδικό μηνιαίας κυκλοφορίας που εκδίδει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εμφανίζεται μέσω της εκδοτικής εταιρείας να τυπώνεται σε 60.000 αντίτυπα. Διαπιστώθηκε λοιπόν μέσω του ελληνικού ταχυδρομείου ότι διατίθενται κάθε μήνα 20.000 αντίτυπα. Την ίδια ώρα με "χορηγό" τη ΔΕΗ η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ φέρεται να πραγματοποιούσε πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και επιφύλασσε πολυτελή φιλοξενία σε ξένες αντιπροσωπείες. Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γινόταν λόγος για 16 επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ανάλογο κόστος είχε και η εδώ παραμονή συνδικαλιστικών παραγόντων από άλλα κράτη. Το συνολικό κονδύλι ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.
(capital.gr)
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου