Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Γ.Μανιάτης: «Δεν συζητάμε συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο»




«Τα ζητήματα περί συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο είναι έξω από οποιαδήποτε συζήτηση» τονίζει μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού –Μακεδονικού Πρακτορείου ο πρώην υπουργός και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.

«Εμείς έχουμε το δίκαιο της θάλασσας με το μέρος μας. Οι χερσαίες και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας έχουν τη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη ,που προσδιορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων. Είναι αυτό που το δίκαιο της θάλασσας μας δίνει και το οποίο εμείς χρησιμοποιούμε ως ισχυρό όπλο μας στις διαπραγματεύσεις με όλους τους γείτονες» τονίζει ο κ. Μανιάτης.

Αναφερόμενος στο θέμα του ορυκτού πλούτου της χώρας ο κ. Μανιάτης σημειώνει ότι «πρέπει να πιστέψουμε όλοι ότι η φύση η γεωγραφία μας προίκισε ως χώρα με πολύ πλούτο. Και ασφαλώς είναι οι υδρογονάνθρακες, αλλά είναι και ο υπόλοιπος ορυκτός πλούτος στη χερσαία Ελλάδα. Αρα, αν επενδύσουμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σταθερότητα και διακομματική συνεννόηση στους υδρογονάνθρακες και στις θαλάσσιες περιοχές και στις χερσαίες, μπορούμε να περιμένουμε να έχουμε έσοδα ως ελληνικό δημόσιο, τα οποία δεν τα είχαμε καν υπολογίσει πριν λίγα χρόνια».

Ο ορυκτός πλούτος είναι «κουμπαράς» για τις επόμενες γενιές υποστηρίζει ο Γιάννης Μανιάτης και τονίζει πως «ο ορυκτός πλούτος της χώρας, που πραγματικά αποτελεί μια μεγάλη προίκα και για τη σημερινή γενιά αλλά και τις επόμενες, ο ορυκτός μας πλούτος αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για ένα μέλλον της χώρας που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά».

Όσον αφορά το θέμα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο με την Τουρκία ο πρώην υπουργός ήταν κατηγορηματικός.

«Τον Αύγουστο του 2011 περάσαμε στον νόμο για τους υδρογονάνθρακες, που ψηφίστηκε από τη Βουλή το άρθρο 156 που λέει ότι και οι χερσαίες και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας έχουν τη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη, που προσδιορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων. Είναι αυτό που το δίκαιο της θάλασασας μας δίνει και το οποίο εμείς χρησιμοποιούμε ως ισχυρό όπλο μας στις διαπραγματεύσεις με όλους τους γείτονες». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου