Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Πώς να ρυθμίσετε το στεγαστικό σας με τη μικρότερη …ζημιά


Πώς να ρυθμίσετε το στεγαστικό σας με τη μικρότερη …ζημιά

Υποτίθεται ότι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων είναι θέμα χρόνου. Υποτίθεται επίσης ότι οι τράπεζες κάνουν και από μόνες τους ρυθμίσεις. Υπάρχει και ο νόμος Κατσέλη ο οποίος όμως, ακόμη και αν αποφασίσει κάποιος να αιτηθεί σήμερα την υπαγωγή του, θα πάρει απάντηση ύστερα από τέσσερα χρόνια. Όμως οι περισσότεροι εξ ημών, δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο. Υπάρχει λύση;

Στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, έλεγε χαρακτηριστικά (και φαίνεται ότι έχει δίκιο). «Αν ρυθμίσετε το δάνειο ενώ αυτό είναι ενήμερο, η ρύθμιση θα είναι υπέρ σας. Αν ρυθμίσετε το δάνειο ενώ έχετε ήδη αρχίσει να καθυστερείτε δύο-τρεις δόσεις, η ρύθμιση θα είναι υπέρ της τράπεζας». Ποια είναι λοιπόν η «χρυσή συμβουλή» για όσους εξυπηρετούν στεγαστικό εν μέσω χιλίων οικονομικών δυσκολιών. «Μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει ώστε να εξαντληθείτε οικονομικά και να μην μπορέσετε να πληρώσετε τη δόση στην ώρα της. Διαγνώστε το πρόβλημα και κάνετε την αίτηση εγκαίρως. Οι όροι που θα σας προτείνουν θα είναι σαφώς καλύτεροι».
Το να κρατήσετε ενήμερο το στεγαστικό δάνειο ασφαλώς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρέπει να έχετε προηγουμένως εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών ενώ με τόσες αναποδιές (αιφνιδιαστικές απολύσεις, εργαζόμενοι «φαντάσματα» που πληρώνονται με έξι και οκτώ μήνες καθυστέρηση, λουκέτα και απομακρύνσεις χωρίς καν αποζημίωση) είναι πολύ εύκολο να πάει η δόση λίγο πίσω. Τι κερδίζετε όμως αν κρατήσετε ενήμερο το δάνειο;
1.Το «προνόμιο» να μην αλλάξουν οι όροι της δανειακής σας σύμβασης. Ειδικά αν έχετε πάρει ένα στεγαστικό δάνειο το 2005 το 2006 ή το 2007, είναι πολύ πιθανό ότι πληρώνετε δόση η οποία υπολογίζεται αυτή τη στιγμή με επιτόκιο της τάξεως του 1,75%-2% δεδομένου ότι για τη συγκεκριμένη τριετία, τα δάνεια δίνονταν με επιτόκιο ίσο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, προσαυξημένο κατά μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα. Αν κάποιος ζητήσει ρύθμιση του στεγαστικού του ενώ το στεγαστικό έχει ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμο, είναι πολύ πιθανό ότι η τράπεζα θα σας αυξήσει το λεγόμενο spreadενώ την αύξηση του επιτοκίου θα την «κουβαλάτε» μέχρι να αποπληρώσετε το δάνειο. Είναι μια μεγάλη οικονομική ζημιά την οποία μπορείτε να αποφύγετε κρατώντας το δάνειο ενήμερο.
2.Ευνοϊκούς όρους για να περάσετε την επόμενη κρίσιμη διετία. Αρχικά οι ρυθμίσεις για τα ενήμερα δάνεια, δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τους έξι ή τους 12 μήνες. Τώρα, οι τράπεζες έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους και παρατείνουν τις ρυθμίσεις ακόμη και για τρία χρόνια. Ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις; Σε μεγάλη τράπεζα (μια από τους λεγόμενους «πυλώνες» του συστήματος, ο ενήμερος δανειολήπτης έχει να διαλέξει:
Να πληρώνει το 50% της δόσης του όποια και αν είναι αυτή για διάστημα ακόμη και τριών ετών.
Να πληρώνει μόνο τους τόκους για όλη αυτή την περίοδο.
Να πληρώνει το 30% της δόσης.
Για αυτά τα δύο πλεονεκτήματα, αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στο υποκατάστημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε. Θα ρωτήσετε δύο πράγματα:
1.Τι ακριβώς σας προσφέρουν
2.Σε ποιο επίπεδο θα διαμορφωθεί η δόση σας αφού λήξει η περίοδος της ρύθμισης
Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να πληρώνετε περισσότερα χρήματα καθώς αυτές οι ρυθμίσεις για τα ενήμερα δάνεια δεν συνοδεύονται και από αύξηση στη συνολική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου. Άρα, αν ρυθμίσετε ένα δάνειο 150.000 ευρώ για το οποίο σήμερα πληρώνετε περίπου 800 ευρώ, αποφασίζοντας να καταβάλλετε μόνο τους τόκους, η δόση θα πέσει περίπου στα 350 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώνετε 450 ευρώ τον μήνα για να περάσετε τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης. Μετά την περίοδο τα ρύθμισης όμως, η δόση αντί να επανέλθει στα 800 ευρώ, θα ανέβει στα 860 ή στα 880 ευρώ κάτι που εξαρτάται από τη διάρκεια της ρύθμισης αλλά και από το τι ακριβώς θα αποφασίσετε να πληρώνετε κατά τη διάρκειά της.
Προσοχή: Ακόμη και για τη ρύθμιση των δανείων στους «ενήμερους» πελάτες, οι τράπεζες είναι πιθανό να ζητήσουν έξοδα τουλάχιστον 50-80 ευρώ, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας. ' 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου