Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Τελευταία χρονιά για τις αποδείξεις στις δηλώσεις



Τέλος οι εκπτώσεις δαπανών στην εφορία για ενοίκια, δίδακτρα, ιατρικά στις φορολογικές δηλώσεις καθώς από του χρόνου θα ισχύσει νέο καθεστώς με περιορισμένες μειώσεις φόρου όπως για διατροφή.

Φέτος λοιπόν θα είναι η τελευταία χρόνια όπου οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους με το σύστημα των αποδείξεων, καθώς όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο θα αποσυνδεθεί πλήρως από τις δαπάνες και θα θεσμοθετηθούν ειδικά κίνητρα όπως η πληρωμή μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ακόμα και για αγορές των 500 ευρώ.

Στο μεταξύ «παγίδες» κρύβει φέτος το μέτρο των αποδείξεων, που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί στη νέα «λίστα» της Εφορίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το ποιες αποδείξεις «περνάνε» και ποιες όχι.

«Άχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η Εφορία.

Ακόμη και αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν θα ισχύουν πλέον.

Αυτό φυσικά δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι απορροφούν μεγάλο μέρος του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που τα έσοδα έχουν μειωθεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ τα βάρη από τα δάνεια οδηγούν ολοένα και περισσότερες οικογένειες στην πλήρη απόγνωση.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου