Η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου αποτελεί τον κατεξοχήν βιομηχανικό πόλο της πατρίδας μας, με υψηλή συγκέντρωση μεγάλων παραγωγικών μονάδων που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργατικού δυναμικού.
Ως εκ τούτου η δημιουργία ενός « Παρατηρητηρίου» καταγραφής των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους της περιοχής, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, που θα έχουν απώτερο στόχο τη βελτίωσή τους, θα συνδράμει αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των διαδικασιών πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων και στη διαμόρφωση παιδείας (κουλτούρας) Υγείας και Ασφάλειας.
Το ΕΛΙΝΥΑΕ ως γνώστης της κατάλληλης τεχνογνωσίας κατέχοντας επιπλέον την αναγκαία εμπειρία, θα συνεργαστεί με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, μετά και από το κάλεσμά του , ώστε από κοινού να συμβάλλουν στη δημιουργία του εν λόγω « Παρατηρητηρίου».
Η δράση του « Παρατηρητηρίου» θα αποσκοπεί στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στις παραγωγικές μονάδες της περιοχής και θα αναπτυχθεί μέσω τριών βασικών φάσεων, που θα αποτελέσουν και τα κύρια δομικά στοιχεία στο σχεδιασμό και την οργάνωση των διαδικασιών πρόληψης.
1η Φάση
Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει την αποτύπωση της πραγματικότητας μέσω μιας διαδικασίας η οποία εμπεριέχει το σύνολο των ενεργειών πληροφόρησης, τεκμηρίωσης και καταγραφής των συνθηκών εργασίας, από την φάση της απλής περιγραφής της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι και τις τελικές φάσεις προσδιορισμού των βλαπτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών σχετικά με την επίδραση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία.
Ο δυναμικός χαρακτήρας αυτής της διαδικασίας εκφράζεται μέσω της αξιολόγησης των επεμβάσεων για την προστασία και πρόληψη της υγείας των
εργαζομένων καθώς και με την παρακολούθηση της εξέλιξης των κινδύνων σε σχέση με την προσαρμογή της τεχνολογίας στις παραγωγικές απαιτήσεις.
2η Φάση
Περιλαμβάνει την τεκμηριωμένη ενημέρωση και πληροφόρηση, σε πρώτο επίπεδο των μελών των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων και σε δεύτερο επίπεδο, μέσω ημερίδων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της περιοχής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της 2ης φάσης, είναι η επεξεργασία κατάλληλου « εκπαιδευτικού υλικού» που θα προκύψει από τη συλλογή των πληροφοριακών στοιχείων της 1ης φάσης.
3η Φάση
Ηφάση αυτή περιλαμβάνει τη συνεχή παροχή τεχνογνωσίας, ενημέρωσης και πληροφόρησης Υγείας και Ασφάλειας στους εργαζόμενους, μέσω και της συνεργασίας με τον Τομέα Ιατρικής της Εργασίας του Θριασίου Νοσοκομείου.
Έτσι, λοιπόν, πιστεύουμε ότι αυτή η καινούργια προσπάθεια ανοίγει όλους εκείνους τους ορίζοντες, ώστε να καταγραφούν και επισήμως πλέον οι επαγγελματικές ασθένειες, ως άμεσες συνδεδεμένες παθήσεις από το ύφος και το αντικείμενο δραστηριότητας κάθε χώρου εργασίας ξεχωριστά.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Βουλευτές Περιφερείας, Αντιπεριφέρεια, Δήμο Ελευσίνας, Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, Δήμο Ασπροπύργου, Δήμο Μεγαρέων, Σωματεία Δύναμης ΕΚΕ-ΔΑ, Τοπικό Τύπο
ΠΗΓΗ:ekeda.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου