Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πέθανε ο Τσάβες, "κόκκινο πανί" για τις ΗΠΑ και τις πετρελαϊκές


Πέθανε ο Τσάβες, "κόκκινο πανί" για τις ΗΠΑ και τις πετρελαϊκές

Γεγονός με τεράστια πολιτική και γεωπολιτική σημασία αποτελεί ο θάνατος του ηγέτη της Βενεζουέλας  Ούγκο Τσάβες, που ήταν την τελευταία δεκαετία ο βασικός εκφραστής του αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής για κοινωνική απελευθέρωση.

 Ο Τσάβες άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη στo Kαράκας σε ηλικία 59 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο θάνατος του εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων στη Βενεζουέλα και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπου τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην εξουσία δημοκρατικά εκλεγμένοι λαϊκοί ηγέτες, για τους οποίους ο Τσάβες απετέλεσε πρότυπο.

Στη Βενεζουέλα αναμένεται σκληρή μάχη εξουσίας,  καθώς οι συντηρητικές  πολιτικές δυνάμεις  θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν την εξουσία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και των πολυεθνικών πετρελαϊκών κολοσσών που έχουν συμφέροντα στα πλούσια κοιτάσματα της χώρας.

Οι  εταιρίες πετρελαίων και οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει στο παρελθόν πολλές ααπόπειρες ανατροπής του εκλιπόντος προέδρου, όπως και τις εκλογικές καμπάνιες των πολιτικών αντιπάλων του.

Ο Τσάβες ήταν "κόκκινο πανί" για τις ΗΠΑ. Κατά καιρούς μάλιστα γερουσιαστές και βουλευτές είχαν προτρέψει δημόσια τη CIA να τον δολοφονήσει(!), προκειμένου να "απαλλαγούν οι ΗΠΑ από ένα επικίνδυνο εχθρό, που ξεσήκωνε τη Λατινική Αμερική", προβάλλοντας ιδέες λαϊκής εξουσίας, εθνικοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων κλπ.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου