Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Total και Exxon αγοράζουν τους "φακέλους" για τα ελληνικά κοιτάσματα




Δύο από τους κορυφαίους ομίλους εξόρυξης υδρογονανθράκων διεθνώς, η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν στοιχεία από τα σεισμικά δεδομένα που συγκέντρωσε κατά τις σεισμικές έρευνές του σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη το πλοίο Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρείας PGS.
Το ενδιαφέρον των δύο ομίλων επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, και δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος των γεωφυσικών ερευνών.
"Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογοναθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι αναμενόμενο λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο", αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ. Οι Νορβηγοί της PGS έκαναν έρευνες επί τέσσερις μήνες, συνέλλεξαν στοιχεία συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων, και όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ "κάλυψαν μια έκταση όση η Ρουμανία, από την οποία μόνο η πιεφάνεια στα νότια της Κρήτης, ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου".
Επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης συμπίπτει χρονικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας για τους υδρογονάνθρακες και την χάραξη ΑΟΖ στην Ελλάδα, την ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για τις έρευνες τις Τουρκίας σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νότια της Ρόδου), και το  ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κωσταντινίπουλη την επόμενη εβδομάδα.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Σε κάθε περίπτωση, από χθες μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να πληροφορηθούμε έγκυρα πλέον σε μερικούς μήνες αν υπάρχουν πετρέλαια και φυσικό αέριο στην Ελλάδα και αν φυσικά θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να τα αναζητήσουν και να τα εκμεταλλευτούν προς το τέλος της δεκαετίας.
"Η πρώτη φάση της συλλογής των στοιχείων είναι εξαιρετικά μεγάλης σπουδαιότητας λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων", δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος.
Το αν το ενδιαφέρον ξένων ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων θα μετουσιωθεί τελικά και στην πράξη, θα είναι γνωστό προς τα τέλη του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2014, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων της PGS. Την ίδια περίοδο άλλωστε προγραμματίζεται από την κυβέρνηση και η χάραξη των οικοπέδων μαζί με τη προκήρηξη του πρώτου γύρου των παραχωρήσεων. Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τότε το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές και θα ξεκινήσει τα προγράμματα ερευνητικών και εκτιμητικών γεωτρήσεων που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το 2018-2019. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου