Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δυτική Ελλάδα: Φυσικό αέριο ήταν.. και "πάει"




Νέα αρνητική απάντηση εισέπραξε η Δυτική Ελλάδα για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου. Σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις τοπικές οικονομίες, η περιοχή, όχι μόνο εξακολουθεί να στερείται της φθηνής και φιλικής ενέργειας, αλλά δεν διαφαίνεται και προοπτική, αναφέρει η εδημερίδα "Πελοπόννησος".
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου θεωρεί δυσβασταχτο το κόστος και παραπέμπει στην εναλλακτική λύση του υγροποιημένου αερίου, το οποίο, όμως, είναι στο στάδιο της μελέτης εδώ και ένα χρόνο.
«Η εγκατάσταση μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με χρήση φυσικού αερίου στην Αχαΐα, θα δικαιολογούσε μια λεπτομερέστερη επανεξέταση του θέματος (σσ. επί του παρόντος δεν πληρούνται τα κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας) για την περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας.
»Το κόστος για την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ από την Κορινθία στην Πάτρα και τον Πύργο (χωρίς το κόστος των δικτύων διανομής) εκτιμήθηκε σε 90,3 εκατ. ευρω, ενώ το αντίστοιχο κόστος από τη Μεγαλόπολη προς τον Πύργο και την Πάτρα εκτιμήθηκε σε 73,6 εκατ. ευρώ». Αυτή είναι η εκτίμηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στην οποία παρέπεμψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου