Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

FINANCIAL TIMES "Η Κύπρος θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας"!




Oι δύο κυπριακές τράπεζες χρειάζονται χρήματα. Και οι δύο έχασαν χρήματα στην Ελλάδα, ενώ περίπου το 40% των εργασιών τους πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, "κούρεμα" στους καταθέτες θα σήμαινε "κούρεμα" στους Έλληνες καταθέτες και (για τους αξιωματούχους) αυτό ισοδυναμεί με αυτοπυροβολισμό".
Οι Financial Times εξηγούν γιατί, ενώ το κυπριακό χρέος είναι συγκριτικά μικρό, το δημοσιονομικό κόστος για την Κύπρο μπορεί να είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η Κύπρος θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας
''Ορισμένοι θεωρούν ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία. Άλλοι όμως, προειδοποιούν ότι μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι η Κύπρος είναι η σκανδάλη που θα πυροδοτήσει μία ακόμη ανάφλεξη στην ευρωζώνη.
Τον Ιούνιο η Κύπρος έγινε η πέμπτη χώρα που προσέφυγε στους διεθνείς πιστωτές καθώς τράπεζές της, εκ των οποίων η Τράπεζα Κύπρου και η Cyprus Popular Bank, εγκλωβίστηκαν από την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών.
Τώρα, εν αναμονή της ανακοίνωσης των stress test από την Pimco (που ελέγχονται από στελέχη της BlackRock) που θα κρίνουν τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών και ενόψει των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης της χώρας (οι οποίες αναβλήθηκαν για το Φεβρουάριο, αν όχι για το Μάρτιο), ορισμένοι αναλυτές διερωτώνται μήπως οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την Κύπρο.
Προειδοποιούν ότι ένα λάθος βήμα στην Κύπρο θα μπορούσε να ανατρέψει το πρόσφατο ράλι στις αγορές και να υπονομεύσει τις προσπάθειες αξιωματούχων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης, καθώς θα αναζωπυρώσει ανησυχίες για χρεοκοπίες τραπεζών.
«Δεν θα αλλάξω τη δομή του χαρτοφυλακίου μου απλώς επειδή υπάρχουν κάποιες αρνητικές ειδήσεις αναφορικά με την Κύπρο, αλλά παρακολουθώ το θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Τσάντλερ, της Brown Brothers Harriman. Επισημαίνει ότι η σημασία του θέματος δεν αφορά το μέγεθος του πακέτου για την Κύπρο, αλλά εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη χειρίζεται την κατάσταση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου