Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Είναι τυχαία η ανακίνηση του θέματος των υδρογονανθράκων σε μια αδύναμη χώρα;


Για δεκάδες χρόνια μας  είχαν εν ύπνο και μας έπεισαν ότι δεν υπαρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ώσπου χρεοκοπήσαμε  και   λόγω της εξάρτηση μας με το ευρώ γίναμε εντελώς αδύναμοι να διαπραγματευτουμε ακόμη και τα βασικά!
Οπότε ξαφνικά  όλα ήρθαν στην επιφάνεια! Προέκυψε η σχετική ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα και όλα έγιναν με τρόπο που δεν χωρούσε αμφιβολίες για την  ύπαρξη υδρογονανθράκων:  Φυσικό αέριο και στο υπέδαφος της Κρήτης
Εντελώς τυχαία… Όλα ήρθαν στην καλύτερη στιγμη. Η ανακίνηση του θέματος των υδρογονανθράκων σε μια αδύναμη χώρα ίσως είναι το τέλειο σχέδιο ίσως πάλι όχι.
Ας δούμε το Ιστορικό αναζητήσεων υδρογονανθράκων στην χώρα μας και ας σκεφτούμε…
Aναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
[www.ypeka.gr]

Το ιστορικό ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο μπορεί, σε γενικές γραμμές, να συστηματοποιηθεί σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους, όπως παρακάτω:
Α. Αρχές 20ου αιώνα έως αρχές δεκαετίας του 60
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860.
Οι πρώτες γεωτρητικές εργασίες εκτελέστηκαν από εταιρείες όπως η London Oil Development, HELLIS, PAN-ISRAEL, DEILMAN-ILIO στις περιοχές Έλος Κερί Ζακύνθου, ΒΔ. Πελοπόννησο και Έβρο.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι ερευνητικές προσπάθειες υπήρξαν μη συνεχείς και εντοπίζονται, κυρίως, σε περιοχές στην ξηρά (on-shore) όπου υπάρχουν επιφανειακές ενδείξεις υδρογονανθράκων, και κατά κύριο λόγο στη δυτική Ελλάδα.
Β. Αρχές δεκαετίας του 60 έως μέσα δεκαετίας του 70........  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου