Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποτρέψουμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ



«Η τρικομματική συγκυβέρνηση εγκλωβισμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις που συνδιαμόρφωσε, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προχωρά στην προετοιμασία της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΛΠΕ», τονίζει το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή ανακοίνωσή του.
Και συνεχίζει:
«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την εθνική σημασία, που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, στην χάραξη πολιτικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και δεν λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων, που ήταν αρνητικά και επιζήμια.
Έτσι, μετά την οριακή υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου, που δρομολογεί τις λεπτομέρειες των ιδιωτικοποιήσεων στην «καρδιά» της ήδη ραγδαία συρρικνούμενης ελληνικής βαριάς βιομηχανίας, συγκαλεί, την 29η Γενάρη 2013, έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΠΕ με θέμα τροποποίηση του καταστατικού.
Το καταστατικό της ΕΛΠΕ (που συντάχθηκε το 2003 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τη συγχώνευση της ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση με την κρατική ΕΛΠΕ) προβλέπει το διορισμό της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. εφ’ όσον το Δημόσιο κατέχει τουλάχιστον το 35 % των μετοχών της ΕΛΠΕ.
Βέβαια, εδώ και μια πενταετία περίπου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι επιλογής του ομίλου Λάτση (που πλέον κατέχει 42 % των μετοχών), βαφτίζονται «εκπρόσωποι του Δημοσίου» και διορίζονται διοικητές δείγμα των «αντοχών» της κυβέρνησης απέναντι στις διαθέσεις του ομίλου Λάτση.
Με την προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού η κυβέρνηση ρίχνει και το τελευταίο προσωπείο, επιτρέποντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων την πώληση των μετοχών του δημοσίου, γεγονός που επιτρέπει την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί και για το γεγονός ότι, η ΕΛΠΕ είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό συγκρότημα της χώρας που:
• Κατέχει το 70 % της εγχώριας αγοράς παραγωγής καυσίμων και το 30% της εμπορίας
• Η δράση της επεκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια και περιοχές εθνικής σημασίας για τη χώρα (Αλβανία, Σκόπια, Κύπρο κλπ)
• Παρουσιάζει συνεχή υψηλή κερδοφορία, που αναμένεται να εκτιναχθεί, μετά τον τελευταίο επιτυχή εκσυγχρονισμό (ύψους 1,8 ευρώ σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα).
• Είναι σε εξέλιξη έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, για την υπόθεση χρηματισμού του Τσοχατζόπουλου από το γεν. διευθυντή του ομίλου Λάτση, την περίοδο της προαναφερόμενης συγχώνευσης, γεγονός που από μόνο του αμφισβητεί τη νομιμότητα και τονίζει το διαβλητό της «συγχώνευσης» ΕΛΠΕ-Πετρόλα.
• Προχωρά στην αλλαγή του καταστατικού με ρύθμιση, που ανάγει σε μοναδικό ρυθμιστή των εξελίξεων τον όμιλο Λάτση, με το Δημόσιο να χάνει πλήρως τον έλεγχο του ομίλους. Και αυτό δεν είναι επιταγή του μνημονίου, αλλά επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης καθιστώντας την έρμαιο των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Και ενώ ο ελληνικός λαός θα περίμενε :
· Την διατήρηση της ΕΛΠΕ υπό δημόσιο έλεγχο για να αποτελέσει μοχλό και εργαλείο της ενεργειακής πολιτικής
· Την ολοκληρωμένη αποτίμηση για την ιδιωτικοποίηση του 2003, που μόνο αυξήσεις τιμών έφερε στους καταναλωτές .
· Την εκπόνηση επιτέλους ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα που κομβικό εργαλείο θα αποτελέσει η ΕΛΠΕ
· Την επιλογή και ορισμό Διοίκησης μετά από έγκριση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής με αυξημένη πλειοψηφία που θα υλοποιήσει συγκεκριμένους παραγωγικούς στόχους σε όφελος της Εθνικής Οικονομίας ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης
· Τη συμβολή της ΕΛΠΕ στη συμπίεση της τιμής των καυσίμων στις μεταφορές, την οικιακή δραστηριότητα αλλά και τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή
· Την εντονότερη διεθνή δραστηριοποίησή της στις Βαλκανικές χώρες στα πλαίσια μιας Εθνικής στρατηγικής οικονομικής και κοινωνικής δράσης αμοιβαίου οφέλους
· Τη ουσιαστικότερη συμμετοχή της ΕΛΠΕ σε ενδεχόμενες δραστηριότητες αξιοποίησης εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
· Την συμμετοχή της στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας
Αντίθετα, η τρικομματική συγκυβέρνηση αποφασίζει την ολοκληρωτική εκποίηση της ΕΛΠΕ, με αναμενόμενα έσοδα 700 εκ ευρώ, ποσό το οποίο θα εισπράξει από τα κέρδη ο αγοραστής σε 4- 5 χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με αυτή την ιδιωτικοποίηση-εκποίηση της ΕΛΠΕ και καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές , τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΠΕ , τα συνδικάτα , τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη Διοίκηση της εταιρείας, τον Τύπο και τους καταναλωτές να συσπειρωθούν σε ένα εθνικό μέτωπο σωτηρίας και ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου -περιλαμβανομένου του μάνατζμεντ- των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας και να μην υποκύψει στα μεγάλα συμφέροντα, που θέλουν, χωρίς κανένα ρίσκο, να αγοράζουν δυναμικές δημόσιες επιχειρήσεις.
Η ΕΛΠΕ παραδόθηκε στο δημόσιο απαρχαιωμένη και σταδιακά εκσυγχρονίστηκε, χωρίς κρατικά δάνεια και επιχορηγήσεις. Αυτό που τελικά χρειάζεται δεν είναι η πλήρης παράδοση της εταιρείας σε ιδιώτες, αλλά μια νέα πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Η διαδικασία ξεπουλήματος μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και όχι μόνο θα παλέψουμε με κάθε τρόπο να την αποτρέψουμε, αλλά θα αγωνιστούμε ώστε να επανέλθει η ΕΛΠΕ στον ουσιαστικό έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και της κοινωνίας».
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου