Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Γκάζι για ΔΕΠΑ ζητά η τρόικα, γιατί έχουν σειρά τα ΕΛΠΕ




Επιτάχυνση ζητά σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα από την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των ενεργειακών εταιρειών, και εν προκειμένω για τα ΕΛΠΕ, αφού οι καθυστερήσεις στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, πηγαίνουν προς τα πίσω και το συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει μπροστά τις προκαταρκτικές διαδικασίες για την εν λόγω προκήρυξη, αφού με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 35% του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ προσδιορίζεται για το α’ 3μηνο του 2013. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί πρώτα ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ.
Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η τρόικα έχει διαμηνύσει στο ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν διαπραγματεύεται άλλη καθυστέρηση στο μέτωπο ΔΕΠΑ. Διότι ως γνωστόν από την πώληση του μεριδίου 35% που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ, θα αυξηθεί και η δική τους αποτίμηση ενόψει της ιδιωτικοποίησής τους. Ενήμερο για τις πιέσεις αυτές είναι και το υπουργείο Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, και μπροστά στον κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα να πέσουν έξω, στελέχη του Ταμείου έχουν ενημερώσει το σύμβουλο της κυβέρνησης στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, τη δικηγορική εταιρεία “Baker & McKenzie” να έχει έτοιμα τα τεύχη προκήρυξης.
Η γενική συνέλευση…
Οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται φυσικά με την προγραμματισμένη για τις 29 Ιανουαρίου γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ, με στόχο την αλλαγή του καταστατικού τους. Στις 8 Ιανουαρίου η διοίκηση των ΕΛΠΕ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να αλλάξει το άρθρο 8 του καταστατικού τους, που προβλέπει την ελάχιστη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα ελληνικά διυλιστήρια στο 35%. Η συγκεκριμένη μεταβολή, σε συνδυασμό με την ψήφιση του ν. 4092/2012, αίρει πλέον όλα τα ειδικά δικαιώματα που διέθετε το ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος των ΕΛΠΕ.
Τις επόμενες πάντως ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει και σε άλλες προπαρασκευαστικές κινήσεις, μετά και τις επιφυλάξεις που του μετέφεραν στελέχη της τρόικας ως προς την επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων πολλών διαγωνισμών, και ειδικά όταν μια ιδιωτικοποίηση εξαρτάται άμεσα από την πορεία της προηγούμενης, όπως ακριβώς στην περίπτωση ΔΕΠΑ- ΕΛΠΕ.
Η πίεση της τρόικας πιθανώς να συνδέεται και με τη προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ, η οποία προγραμματίστηκε τελευταία στιγμή.
Η ατζέντα προέβλεπε την έγκριση από τα μέλη του Δ.Σ της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ, επειδή ωστόσο δεν είχε  γίνει η κατάλληλη προεργασία, και τα τεύχη δημοπράτησης είναι πολλά (4 τον αριθμό), το τελικό «οκ» παραπέμφθηκε για την επόμενη εβδομάδα. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου