Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Όχι» σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ λένε οι Αμερικανοί


«Όχι» σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ λένε οι Αμερικανοί

Την αποφυγή διαφόρων επεισοδίων στο Αιγαίο θέλουν να πετύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες που συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα παρέπεμψε για το συγκεκριμένο ζήτημα σε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με χαρακτηριστικότερες αυτές του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και του πρώην ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη ΑΟΖ, αλλά... δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» είχε δηλώσει ο κ. Γκόρντον.
Από την πλευρά του ο κ. Μόρνινγκασταρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Economist είχε υποστηρίξει πως «το αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλό πράγμα», αλλά θα «πρέπει να βρεθούν ευθύδικες λύσεις για να κερδίσουν όλοι. Αν όχι κανείς δεν θα δρέψει πλήρη οφέλη».
Ουδέτερη στάση για το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ φαίνεται πως κρατούν για την ώρα, η Γαλλία και η Γερμανία, που βλέπουν με ενδιαφέρον τη συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση των... ελληνικών υδρογονανθράκων. 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου