Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μείωση αποδοχών κατά 45% μέσα στην μνημονιακή τριετία




Με τους επίσημους φορείς να μιλούν για μικρές μισθολογικές απώλειες, οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο: μειώσεις σε επιδόματα, μπόνους, υπερωρίες, αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και καταναλωτικά προιόντα, υψηλή ανεργία και υπερφορολόγηση οδήγησαν τους εργαζόμενους στο να χάσουν σχεδόν τον μισό μισθό τους
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Προσεγγίζει το 45% η απώλεια των ονομαστικών αποδοχών των εργαζομένων από τη στιγμή που η Ελλάδα εισήλθε στο λυκόφως του Μνημονίου.
Οι πολιτικές λιτότητας που υιοθέτησαν σχεδόν απνευστί οι τότε κυβερνώντες, με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου υπουργό Οικονομικών και βέβαια διαπραγματευτή της πρώτης συμφωνίας (λόγω των άρτιων νομικών του γνώσεων) τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο, έχουν οδηγήσει σε χαοτικά φαινόμενα την ελληνική κοινωνία και οικονομία, τα οποία θα επιταθούν εντός του 2013 λόγω της ακραίας εκδοχής της λιτότητας που υιοθέτησε άκριτα και χωρίς δισταγμό, μόλις είδε να ανοίγεται εμπρός του ο δρόμος προς την πρωθυπουργία, ο Α. Σαμαράς.
Μικρές οι μειώσεις επισήμως
Βέβαια, οι επίσημοι φορείς δίνουν μικρές μισθολογικές μειώσεις που δεν επιτυγχάνουν να δείξουν το μέγεθος της περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
- Η βάση δεδομένων Ameco της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει σωρευτικές μειώσεις 12,3% των ονομαστικών αποδοχών ανά μισθωτό την τριετία 2010-2012.
- Στο ίδιο μοτίβο και η Τράπεζα της Ελλάδος (ενδιάμεση έκθεση) κάνει λόγο για μείωση των µέσων πραγµατικών αποδοχών κατά 8,1%. Μάλιστα, εκτιμά ότι η µείωση των µέσων αποδοχών στον επιχειρηµατικό τοµέα (ιδιωτικός τομέας, τράπεζες, εταιρείες Δημοσίου) είναι μεγαλύτερη και ανέρχεται στο 9,8%. Για το 2011 η ΤτΕ μιλά για μειώσεις -1,7% (μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές) και -4,7% (μέσες πραγματικές αποδοχές).
Πίσω όμως από τον ορυμαγδό ποσοστών και αριθμών κρύβεται η ανάλυση. Η «Εφ.Συν.», με τη βοήθεια του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Ηλία Ιωακείμογλου, αναλύει τις μειώσεις μισθών και καταδεικνύει ότι αυτές προσεγγίζουν το 40% έως 45%.
Οι ονομαστικές αποδοχές περιλαμβάνουν εκτός από τον μισθό και όλα τα άλλα είδη αποδοχών (επιδόματα, μπόνους, υπερωρίες κ.λπ.), καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές και τις παρακρατήσεις του φόρου εισοδήματος. Η αγοραστική δύναμη των ονομαστικών αποδοχών ανά μισθωτό εξαρτάται όμως και από τις μεταβολές των τιμών στα καταναλωτικά είδη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου