Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Επιδείνωση των Συνθηκών στην Λιανική Αγορά Καυσίμων Θα Φέρουν τα Νέα Μέτρα




«Η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς λιανικής στην εμπορία καυσίμων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση της τιμής των προϊόντων τα τελευταία δύο χρόνια, οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες τον κλάδο των καυσίμων που συνεχίστηκαν και το 2012. Ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον, ιδίως μετά την υιοθέτηση ορισμένων μέτρων που προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το στάδιο χονδρικής εμπορίας παραμένουν δυσοίωνες». Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννης Ψυχογυιός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ και των Ελληνικών Καυσίμων ΑΕ, μιλώντας στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο που οργανώθηκε από το ΙΕΝΕ στην Αθήνα, το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
Ακόμα ο κ. Ψυχογυιός αναφέρθηκε στην συρρίκνωση για 5η συνεχόμενη χρονιά του ΑΕΠ και πως αυτό επηρεάζει τα μεγέθη της αγοράς οδηγώντας σε μία σταθερή πλέον μείωση των πωλήσεων, συνεπεία της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Και αυτό σε συνδυασμό με την δυσχέρεια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, παράγοντες που εντείνουν περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών και προδικάζουν διατήρηση του κλίματος ύφεσης και το 2013. «Η καθ’ όλα αρνητική αυτή εικόνα έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε μία αλλαγή στην στάση του καταναλωτή ο οποίος εν όψει των αυξανόμενων τάσεων στην μείωση της κατανάλωσης στρέφεται σε φθηνότερες τιμές στην αντλία» σημείωσε ο κ. Ψυχογυιός. 
Όπως παρατηρούν παράγοντες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών οι πολύ ακριβές σημερινές τιμές στην αντλία δεν οφείλονται τόσο στις υψηλές διεθνείς τιμές (που διατηρήθηκαν πάνω από τα $100 το βαρέλι για το Brent όλο το 2012) όσο είναι το αποτέλεσμα διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ (από το 17% στο 23%), του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), 4 αυξήσεις ΕΦΚ στη βενζίνη από 359 σε 670€/Μ3, τρεις αυξήσεις του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης (από 302 στα 412€/Μ3) και εξίσωση του ΕΦΚ μεταξύ πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης στα 330€/Μ3 (αύξηση χειμερινού ΕΦΚ Π. θέρμανσης: 450%). 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου