Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Στον αέρα η Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου;




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε την αναβολή των συζητήσεων για τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. έπειτα από την απειλή του βρετανικού βέτο και την άρνηση άλλων χωρών να συμφωνήσουν σε επιμέρους θέματα, όπως την οικονομική βοήθεια στους σεισμόπληκτους στην Ιταλία, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί.
Οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ διακόπηκαν προτού καν ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013, μετά από ένα αίτημα για συνεισφορές, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που λείπουν από τον φετινό προϋπολογισμό εξαιτίας της έλλειψης πόρων έχουν αδειάσει τα ταμεία πολλών προγραμμάτων.
«Το συμβούλιο των υπουργών δεν ήταν δυνατό να διαπραγματευτεί και για αυτό οι συζητήσεις ανεστάλησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλέν Λαμασούρ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει μια νέα πρόταση για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες», πρόσθεσε.
Νωρίτερα την Παρασκευή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA ότι «δουλεύουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι αδύνατο να ξεπεραστεί το βρετανικό βέτο». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον, επιμένει στη σκληρή γραμμή της άρνησης αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου, οι  «Financial Times» ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στους διαπραγματευτές, πως «η Γερμανία σκοπεύει να προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι θα επιδιώξει τη ματαίωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του επόμενου μήνα, εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιμείνει να ασκήσει βέτο επί οποιασδήποτε συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της ΕΕ προβλέπει οτιδήποτε άλλο εκτός του παγώματος των δαπανών».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «η κυρία Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τον Ντέϊβιντ Κάμερον να υποστηρίξει μια γερμανική συμβιβαστική λύση που θέτει ως ανώτατο όριο δαπανών το 1% του ΑΕΠ της Ένωσης».
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου