Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012
Ο κίνδυνος του game over για την Ελλάδα
Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη νάρκη που έχει η χώρα και η οικονομία μπροστά της είναι η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στις 30 Νοεμβρίου η Eurostat, τον Αύγουστο (που η βαριά βιομηχανία της χώρας, o τουρισμός δουλεύει στο φουλ) η ανεργία έφθασε στο 25,4%, ενώ στους νέους το ποσοστό φθάνει το 57% και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Κάθε ημέρα στον ιδιωτικό τομέα χάνουν τη δουλειά τους 1.000 εργαζόμενοι.
Πάρτε το καλύτερο σενάριο για την Ελληνική οικονομία, δηλαδή ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 4% και το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι οριακά θετικός. Αντέχει η κοινωνία να συνεχιστεί η αύξηση της ανεργίας με αυτούς τους ρυθμούς τον επόμενο χρόνο; Σήμερα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι περίπου 1.250.000. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αυτοαπασχολούμενοι. Αν έχουμε άλλες 300.000 ανέργους το 2013 θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους, ενώ στην πραγματικότητα ο αριθμός θα πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια. Το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι 3.93 εκατ. Υπάρχουν προβλέψεις ότι το εφιαλτικό σενάριο για την ανεργία δεν είναι απίθανο. Ο ΟΟΣΑ για παράδειγμα στην εξαμηνιαία έκθεση του, προβλέπει για την Ελλάδα ανεργία 23,6% φέτος, 26,7% για το 2013 και 27,2% για το 2014.
Δικαίως, η κυβέρνηση έχει δώσει τώρα το βάρος στην εκταμίευση της δόσης. Ο πόλεμος όμως το 2013 θα κριθεί στην ανάσχεση της ανεργίας. Είναι απαραίτητο με συνοπτικές διαδικασίες και έκτακτες αποφάσεις να κάνει η Κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο για να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα. Χωρίς καμία καθυστέρηση να κηρύξει τον πόλεμο στην γραφειοκρατία, να εκλογικεύσει και απλοποιήσει τη φορολογία, να χτυπήσει συμφέροντα και συντεχνίες που θα αντιδράσουν, να αγνοήσει πολιτικές κατηγορίες για ασημικά, ξεπουλήματα και άλλα τέτοια ανάλογα.
Γιατί αν στο τέλος του 2013 το 40% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο, τότε θα είναι game over για τη χώρα ακόμη και αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
[Του Αλέξανδρου Κασιμάτη από protothema.gr]
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου