Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

900 εκατ. ευρώ θα χάσει το Δημόσιο από τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου



Η αγορά πετρελαίου είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση: η εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την καταπολέμηση της φοροκλοπής στα καύσιμα, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία θα οδηγήσει σε καταρράκωση της αγοράς και πιθανόν να φέρει λιγότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους, είχαν πει από το Σεπτέμβριο οι εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου.
Πράγματι, με το πρώτο δίμηνο της σεζόν να έχει ολοκληρωθεί η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Μετά από πτώση 90% τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης το Νοέμβριο βρίσκονται στο – 80% συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2011. Και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ήδη καταγράφεται υστέρηση στα έσοδα από τον ΕΦΚ της τάξης των 600 – 800 χιλιάδων ευρώ, ενώ εφόσον συνεχιστεί η ίδια πορεία τότε σε ορίζοντα 12μήνου, η υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και τα 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί.
Βεβαίως εκτιμάται ότι ένα ποσοστό για την πτώση του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, οφείλεται τόσο στις καιρικές συνθήκες όσο και στα αποθέματα που είχαν οι δεξαμενές των κατοικιών από πέρυσι. Ένα ποσοστό 50% της πτώσης οφείλεται στον ΕΦΚ, ένα 10 -15% στην αποθεματοποίηση και ένα 35 – 40% οφείλεται στον καιρό, αναφέρει πηγή της αγοράς στο EnergyPress εκτιμώντας ότι τελικά η αγορά του πετρελαίου θα «κάτσει» στο – 50% τον Ιανουάριο και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ομαλές για την εποχή.
diesel κίνησης
Πάντως εάν η εικόνα για το θέρμανσης είναι αποκαρδιωτική, δε συμβαίνει το ίδιο με το diesel κίνησης, όπου τα σημάδια είναι θετικά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός αυτό καθαυτό της αύξησης κατά περίπου 8% της συνολικής κατανάλωσης diesel κίνησης στη χώρα, η οποία μάλιστα είναι μεγαλύτερη σε αγροτικές περιοχές και στη Β. Ελλάδα (της τάξης του 15 με 20%).  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου