Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ασφαλιστικές:Κόβουν προϊόντα εγγυημένης απόδοσης




Την απόφασή του να διακόψει από τα μέσα του μήνα την προσφορά ασφαλιστικών συμβολαίων με εγγυημένη απόδοση ανακοίνωσε ο όμιλος ΑΧΑ, ο οποίος θα διαθέτει πλέον ασφαλιστικά προγράμματα συνδεδεμένα με επενδύσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και οι όποιες εγγυήσεις είναι δυνατό να παρέχονται, θα δίνονται μέσω των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφαλαία. 

Πέρα όμως από την απόφαση της ΑΧΑ, φημολογείται ότι αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να πράξουν αναλόγως το 2013. 
Το σκεπτικό των ασφαλιστικών εταιρειών είναι πως δεν μπορούν να εγγυώνται τόσο υψηλές ετήσιες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων στον ευρωπαϊκό Βορρά και σε ένα περιβάλλον αυξημένου κίνδυνου που παρουσιάζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 
Σύμφωνα λοιπόν με την ΑΧΑ, η διακοπή της διάθεσης των ασφαλιστικών προϊόντων που εγγυώνται απόδοση είναι αναγκαία καθώς δεν είναι εφικτό να βρεθούν περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας (κατά βάση ομόλογα με πιστοληπτική ικανότητα Α και άνω) που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία και τα οποία θα εξασφαλίσουν απόδοση άνω του 3,35% (ή ακόμα και του 2%). 
Είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι κρατικά μακροχρόνιας λήξης ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο δίνουν απόδοση ως τη λήξη της τάξης του 1%-2,5% το τελευταίο έτος. Ενώ, τα ομόλογα χωρών που υπόσχονται απόδοση άνω του 3% στην πλειοψηφία τους δεν είναι πλέον κατάλληλα για μακροχρόνιες επενδύσεις (investment grade). 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου