Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τα δάνεια της ανεξαρτησίας του 1824 είχαν καλύτερους όρους από τα τροϊκανά




Καθώς η Ιστορία της Ελλάδος λήγει σύντομα  στην ΕΕ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι όλα άρχισαν με ένα δάνειο και από φαίνεται τελειώνουν με ένα δάνειο.
Συγκρίνοντας  όμως δυο δάνεια που πήρε η χώρα  σε έκτακτες στιγμές  βρίσκουμε ότι το δάνειο της ανεξαρτησίας  του 1824 είχε πολύ καλύτερους όρους από αυτό που παραχωρεί την ανεξαρτησία στην ΕΕ και στην Τρόικα. Κάτι που βεβαίως ήταν αναμενόμενο με αυτούς που μας κυβερνούν.
Το 1824 πήραμε ένα δάνειο 800.000 λιρών  από τα λεγόμενα δάνεια της ανεξαρτησίας με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824). Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια. Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.
Το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί  ως στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες. Το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες, περίπου το 37%  του ποσού που χρεωθήκαμε.
Σήμερα από τα 52,5 δις που χρεωθήκαμε  στην πράξη θα δούμε μόλις 7 δις δηλαδη το 13,31% των χρημάτων.
Παρότι «ληστρικό», το δάνειο  του 1824 χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία της Επανάστασης. Τι  όμως μπορεί να πει κανείς για το παρών δάνειο…
Αλλά ας μην γελιόμαστε
Μόλις φάνε τα λεφτά θα κάνουν εκλογές.
Θα καταβληθούν στην Ελλάδα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο εκ των οποίων  λέει το ρεπορτάζ  τα 41,5 δισ. θα μείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 11 δισ. σβήνουν χρέος της τάξεως των 20 δισ. ευρώ. Από τα 41,5 τα 34 θα πάνε για τις τραπεζες και θα μείνουν περίπου 7 δις για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες όφειλες του κράτους
Με 7 δις ευρώ μια χαρά κάνεις προεκλογικό αγώνα. Ξεπληρώνεις κάποιες κρίσιμες οφειλές, χρηματοδοτείς τους τραπεζίτες για να αγοράσουν όσα ξεπουλάς,  τσοντάρεις κάποιους φίλους που “ζορίζονται” και κάνεις εκλογές δεδομένου ότι γύρω στο Μάιο θα πρέπει να απλώσεις και πάλι το χέρι στους εταίρους.
Μόλις φάνε τα λεφτά θα κάνουν εκλογές  όπως έχει δείξει η πείρα από το τρόπο που πολιτεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Σάμπως όλα να δείχνουν πως η έλευση της δόσης θα σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής  εκστρατείας.
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου