Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ναυάγιο αλά Μπουργκάς για τον «Ελληνικό South Stream»




Στον πάγο βάζει επισήμως η ρωσική Gazprom τα σχέδια για την κατασκευή νότιου κλάδου του αγωγού South Stream με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Η ανακοίνωση έγινε από υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής εταιρείας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου προς ευρωπαϊκά ΜΜΕ στη Μόσχα, στην οποία συμμετείχε, μετά από πρόεκληση του Ρωσικού κολοσού το energypress. Η τοποθέτηση αυτή της Gazprom αποτελεί ένα καίριο πλήγμα για τους σχεδιασμούς της χώρας μας να αποτελέσει κρίκο της αλυσίδας ενεργειακού εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Leonid Chugunov επικεφαλής του τμήματος Project Managment της Gazprom, η εταιρεία δεν προβλέπεται να προχωρήσει στο ορατό μέλλον στην κατασκευή του νότιου τμήματος του South Stream. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο αγωγό και για το ορατό μέλλον θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι αγωγοί ανέφερε σχετικά.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η απόφαση της Gazprom είναι ανεξάρτητη από το ποιος θα είναι ο νέος μέτοχος στη ΔΕΠΑ (η ρωσική εταιρεία έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση). Ο αγωγός στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί όταν θα το θέλει η αγορά, δεν έχει νόημα να κατασκευάζουμε έναν άδειο αγωγό, τόνισε ο κ. Chugunov.
Ο ίδιος εξηγώντας την πολιτική της Gazprom τόνισε ότι εάν υπάρχουν ανάγκες τότε ο αγωγός θα κατασκευαστεί, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι απαραίτητοι όγκοι που θα επιτρέψουν την απόσβεση του έργου.
Και εάν για το νότιο κλάδο του South Stream η Gazprom ήταν πιο «διπλωματική», στην περίπτωση του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας Ιταλίας, η απάντηση ήταν πιο ξεκάθαρη και απόλυτη: Το αέριο του South Stream θα πάει στην Ιταλία αλλά όχι μέσω Ελλάδας. Δεν πρόκειται να πάει ο South Stream στον ιταλικό νότο, το αέριο που καταναλώνει η Ιταλία έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί από άλλα προτζεκτ. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ζήτηση για κάποιες επιπλέον ποσότητες αέριο αλλά για να πάμε εκεί θα πρέπει να αποπληρώνονται τα κόστη μας, τόνισε το στέλεχος της Gazprom.
Οι δηλώσεις αυτές, ουσιαστικά έρχονται να βάλουν στον πάγο και το δεύτερο μεγάλο ελληνορωσικό έργο ενεργειακής υποδομής, μετά τον περίφημο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, ο οποίος από το 2009 και μετά, έχει οδηγηθεί σε πλήρη ακινησία και επί της ουσίας έχει ακυρωθεί.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου