Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κινεζικό Ενδιαφέρον για Πετρελαϊκές Επενδύσεις στην Ελλάδα




Η έναρξη αυτήν την εβδομάδα των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Ιονίου από το ερευνητικό σκάφος « Nordic Explorer» της Νορβηγικής εταιρείας PGS, συμπίπτει με το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα στο Πεκίνο. Δύο φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, η χρονική σύμπτωση των οποίων όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν λάβει κάποιος υπ’ όψη του μια σειρά από γεγονότα και ταυτόχρονα μελετήσει τις διαφαινόμενες τάσεις.
Οι σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδος που τώρα ξεκινούν με την ταυτόχρονη ανακοίνωση από το ΥΠΕΚΑ για την διενέργεια του Β’ διεθνούς γύρου παραχωρήσεων στις αρχές του 2014, σηματοδοτούν την επιστροφή της χώρας στο διεθνές ερευνητικό περιβάλλον υδρογονανθράκων με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ενδιαφέροντος διεθνών εταιρειών για τις δυνατότητες ανακάλυψης αξιόλογων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια από αυτές τις ενδιαφερόμενες εταιρείες μα έντονη διεθνή παρουσία είναι η Κινεζική κρατικά ελεγχόμενη CNOOC.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της CNOOC κος Wang Yilin αναφέρθηκε στους νέους στόχους της εταιρείας για έρευνες στην περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας ( South China Sea) η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις περιέχει 17.0 εκατ. τόνους πετρελαίου και 498 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ένα από κάθε άποψη τεράστιο μέγεθος αποθεμάτων. Αν και ανεπιβεβαίωτα ( not proven) τα αποθέματα αυτά το εκτιμώμενο μέγεθος τους δημιουργεί ένα κλίμα ευφορίας. Για λόγους σύγκρισης να σημειώσουμε ότι τα επιβεβαιωμένα αποθέματα στον άξονα Ισραήλ – Κύπρου πλησιάζουν τα 30.0 τρις κυβικά πόδια και θεωρούνται υψηλά σε διεθνές επίπεδο. Αν και μόνο ένα μικρό μέρος των ανωτέρω αποθεμάτων στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας θα μπορέσουν τελικά ν’ αξιοποιηθούν, Κινέζοι γεωλόγοι πετρελαίου εκτιμούν ότι η επιβεβαίωση τους θα συμβάλει στον διπλασιασμό των αποθεμάτων της Κίνας τα οποία σήμερα φθάνουν τα 2.0 δις τόνους ή 14.7 δις βαρέλια για πετρέλαιο και 107.7 tct ή 3.1 tcm για φυσικό αέριο.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου