Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Από την Πέμπτη η Ηλεκτρονική Εφαρμογή για την Επιστροφή του ΕΦΚ




Στο τέλος της εβδομάδας, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη, αναμένεται να μπει σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm) για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. 
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ως την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για την χορήγηση του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης και θα ακολουθήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταγραφή των δικαιούχων είσπραξης του επιδόματος.
Μέσω ειδικής φόρμας που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή αυτή, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του επιδόματος
Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Εξάλλου, όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, επειδή το εισόδημά τους ήταν πολύ χαμηλό και άρα δεν είχαν υποχρέωση να το πράξουν σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης (εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους όπως επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ).
Για τις περιπτώσεις διαμερισμάτων πολυκατοικιών με αυτόνομη θέρμανση, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι το επίδομα θα δίνεται για την αγορά του πετρελαίου και όχι για την κατανάλωση. Συνεπώς, η επιστροφή θα είναι ανάλογη με τα χιλιοστά του διαμερίσματός του, έστω και αν δεν λειτουργήσει καθόλου το καλοριφέρ μέσα στη χειμερινή σεζόν. 
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια για την επιστροφή του ΕΦΚ είναι τα παρακάτω:
• Εισόδημα. Το όριο μπαίνει στα 25.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος και 35.000 για ζευγάρι χωρίς παιδιά. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
• Ακίνητη περιουσία. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.
• Επιφάνεια. Το πλαφόν τίθεται στα 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας, χωρίς να σημαίνει ότι φορολογούμενος με σπίτι 140 τ.μ. για παράδειγμα θα εξαιρείται των επιστροφών. Θα δικαιούται επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για τα 120 τ.μ. εφόσον καλύπτει και τα υπόλοιπα κριτήρια.
• Τεκμήρια. Απευθείας εξαιρούνται από τις επιστροφές όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούν τεκμήρια.
• Μέγιστη κατανάλωση. Εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια η επιστροφή φόρου προσδιορίζεται με βάση μέγιστη κατανάλωση 5 ως 25 λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ανάλογα με την περιοχή. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου