Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Έτσι θα λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα από την 1η-1-2013...



Μοντέλο παρόμοιο με το Ισπανικό, με διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών-προμηθευτών, διατήρηση του σημερινού "pool" αλλά μόνο συμπληρωματικά, και σταδιακή έως πλήρη κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, μοιάζει να είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τη μορφή που θα πάρει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα από τις αρχές του 2013.
Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν όλο και περισσότεροι παράγοντες του χώρου, σχολιάζοντας τα τρία σενάρια που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΕ, πάνω στα οποία και θα διατυπώσουν τις θέσεις τους την Πέμπτη, στην ειδική ημερίδα που διοργανώνει γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό η Αρχή, ώστε αμέσως μετά να στείλει τις οριστικές της προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ, που με τη σειρά του θα ανακοινώσει τις αλλαγές.
Τα στελέχη του κλάδου περιγράφουν μια αυριανή αγορά που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τη σημερινή.
1. Ρυθμιζόμενες χρεώσεις εφόσον δεν καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση (όπως ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους), θα αποτελούν παρελθόν.
2. Διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών σαν αυτές που ισχύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών (όπως οι δημοπρασίες φθηνής ενέργειας αλά γαλλικά, τύπου NOME) θα αντικαταστήσουν το σημερινό "υποχρεωτικό pool".
3. Παράλληλα, μια νέα απαιτητική αγορά θα γεννηθεί : Η δευτερογενής αγορά αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος, τα γνωστά ως ΑΔΙ, η οποία όμως θα απευθύνεται αποκλειστικά στους έχοντες "εφεδρικούς" σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τις μικρές δηλαδή και ευέλικτες εκείνες μονάδες, που είναι ικανές να στηρίξουν τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, και όχι στις συμβατικές όπως συμβαίνει σήμερα.
Σημαντική διαφορά του νέου αυτού μοντέλου σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα στη Γερμανία (μοντέλο ΒΔ Ευρώπης), είναι ότι η ημερήσια αγορά χονδρικής ("pool") θα δημιουργηθεί, δεν θα καταργηθεί. Θα παραμείνει σε ισχύ, αλλά μόνο σαν ένας συμπληρωματικός μηχανισμός, ένα είδος "διχτυού προστασίας" για τους πιο αδύναμους κυρίως επενδυτές εκείνους που δεν θα είναι σε θέση να συνάψουν διμερή συμβόλαια.
Τα υπέρ και τα κατά κάθε σεναρίου.......
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου