Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πλήρης απελευθέρωση για μεταφορά καυσίμων από ιδιώτες πρατηριούχους


Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης (κέντρο) , ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης (αριστερά), ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς (δεξιά) και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου (δεύτερος αρι
Με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, την απελευθέρωση της αγοράς υγρών καυσίμων και την προστασία του καταναλωτή, η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει δεκαπέντε μέτρα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σκοπός σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μαζί με τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου και Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ανακοίνωσαν αναλυτικά τις θεσμικές παρεμβάσεις, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η πτώση των τιμών.
Συνοπτικά απελευθερώνεται η χρήση βυτιοφόρων οχημάτων από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ανοίγει ο δρόμος για τις εισαγωγές καυσίμων δίνοντας τη δυνατότητα για τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας εκτός Ελλάδας κι επιδιώκεται η διαφάνεια τιμολόγησης των διυλιστηρίων προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και των τελευταίων στους πρατηριούχους.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:
1. Εγκατάσταση συστημάτων εισροών εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.
2. Εως τα μέσα Νοεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση για την τοποθέτηση συστημάτων GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων (βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά μέσα).
3. Η τοποθέτηση ιχνηθετών, για τους οποίους αναμένεται η σχετική προκήρυξη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
4. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου αναμένεται το τελικό πόρισμα για την ενοποίηση των προδιαγραφών πετρελαίου κίνησης - πετρελαίου θέρμανσης.
5. Δίνεται η δυνατότητα στα ανεξάρτητα πρατήρια να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
6. Τα ανεξάρτητα πρατήρια θα μπορούν να μισθώνουν Δημόσιας Χρήσης βυτιοφόρα.
7. Τα βυτιοφόρα οχήματα ανεξαρτήτως τονάζ, με το εμπορικό σήμα του μεταφορέα ή του ανεξάρτητου πρατηρίου αποκτούν πρόσβαση στα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας, για μεταφορά καυσίμων.
8. Τα πρατήρια μπορούν να διαθέτουν βυτιοφόρα οχήματα χωρίς περιορισμούς ως προς το πλήθος και το τονάζ.
9. Υποχρεώνονται τα διυλιστήρια να προβαίνουν σε αναλυτικό προσδιορισμό των στοιχείων κόστους που χρεώνουν στους πελάτες τους. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου