Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Tο ξεπούλημα έχει καλά λεφτά...



Την ώρα που η Ελλάδα στενάζει κάτω από τα ολοένα και σκληρότερα μέτρα, υπάρχουν και αυτοί που θησαυρίζουν από το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας. Είναι οι σύμβουλοι των αποκρατικοποιήσεων. Οι άνθρωποι που πληρώνονται με ποσοστά ή ειδική αμοιβή από το τίμημα της όποιας σύμβασης για να «πακετάρουν» καλύτερα μια πώληση. Αυτοί δηλαδή που ψάχνουν και βρίσκουν τους όποιους ενδιαφερόμενους, έρχονται σε διαπραγματεύσεις μαζί τους και συσκευάζουν οικονομικά και νομικά την υπόθεση ώστε το ξεπούλημα να πάει όπως το θέλει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η κυβέρνηση.
Επειδή έχουν μόνο ένα πρόσφατο περιστατικό αποκρατικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε και ως μεγάλη επιτυχία, το υπενθυμίζουμε. Στην πιο εύκολη και ώριμη αποκρατικοποίηση, δηλαδή τη μίσθωση και επικαρπία του IBC για 90 χρόνια, η Lamda Development έδωσε προσφορά 81 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, η αρχική σύμβαση της Lamda για το (μικρότερο κομμάτι του) Golden Hall προέβλεπε ετήσιο νοίκι κοντά στα 7 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος, που θα αυξανόταν κατά 2% σταδιακά ώστε να σταθεροποιηθεί σε 9,5 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο της 15ετούς σύμβασης. Σήμερα η Lamda πληρώνει 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τη νέα σύμβαση, για την 90ετή διαχείριση του IBC, που προβλέπει ότι το κράτος θα εισπράξει ή 81 εκατ. ευρώ τώρα ή 113,4 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, η… επιβάρυνση πέφτει κατακόρυφα και αναλόγως υπολογίζεται κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ στη δικαιοδοσία του αναδόχου παραδίδεται όλο το ακίνητο…
Για τη σκληρή αυτή διαπραγμάτευση, που είναι προφανές το πόσο πολύ… ανακουφίζει το Δημόσιο, πληρώθηκαν σύμβουλοι και νομικοί. Και μάλιστα όχι μόνο πληρώθηκαν, αλλά σχεδιάζεται και η αύξηση των αμοιβών τους.
Η… μαρμίτα
Ας δούμε τι γίνεται ώς τώρα και πώς λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση τόσο με τις δικές του δαπάνες όσο και με αυτά που δίνει. Όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Σταϊκούρας στις 4 Σεπτεμβρίου στη Βουλή για να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου