Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Όλα στο σφυρί και τζάμπα



«Όλα ξεπουλιούνται και μάλιστα με ευτελές αντίτιμο…», έλεγε τη Δευτέρα γνωστό στέλεχος της ενεργειακής αγοράς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα από τις αποφάσεις που έχουν λάβει από κοινού η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται να «δέσει» με τις κινήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, αλλά και με τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συνολική και πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από όλες τις δραστηριότητες στην ενέργεια.

Το κακό είναι πως οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται εσπευσμένα και χωρίς κάποιο σχέδιο για τη μελλοντική κάλυψη των αναγκών της χώρας. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις οι προς πώληση επιχειρήσεις «απογυμνώνονται» από τα καλύτερα κομμάτια τους και οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες θα τις αποκτήσουν περίπου σαν χάρισμα!
Υπάρχει, πάντως, και κάτι ακόμη χειρότερο: Οι συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου ξεπουλιούνται σε ιδιώτες, τη στιγμή κατά την οποία ο ενεργειακός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει τον μοχλό για την αναστροφή της πτωτικής πορείας που ακολουθεί η οικονομία της χώρας και να προκύψουν επιπλέον έσοδα, που θα βοηθούσαν εάν όχι στη μείωση του χρέους, τουλάχιστον στην ομαλότερη απομάκρυνση από τη ζώνη της ύφεσης…
Ωστόσο, οι αποφάσεις φαίνεται πως είναι ειλημμένες και μάλιστα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Όσο - όσο
Το νέο μνημόνιο (τρίτο κατά σειρά) προβλέπει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» στον ενεργειακό τομέα, προτάσσοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα το ξεπούλημα των συμμετοχών του Δημοσίου, αλλά και του μοναδικού εγχώριου ενεργειακού πόρου: του λιγνίτη.
Επιπλέον, στις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις – κυρίως στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ – οι διαδικασίες για το ξεπούλημά τους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή έως το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, στο νέο συμφωνητικό εκποίησης της χώρας υπάρχουν καινούργιες απαιτήσεις των τροϊκανών, που αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα.
Για παράδειγμα, εκτός από τον διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ), τώρα οι δανειστές μας επιβάλλουν στη χώρα μας να μείνει και χωρίς τον έλεγχο του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (αντικαταστάτης του ΔΕΣΜΗΕ) θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες θα το πουλήσει σε ιδιώτες. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου