Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώνεται η Συμφωνία-Μαμούθ της Rosneft με την BP



Πανίσχυρη καθίσταται η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft μετά τη συμφωνία ύψους 27 δις. δολαρίων με την BP, η οποία έλαβε πλέον το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων εβδομάδων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η BP θα πουλήσει στη Rosneft το μερίδιό της στην κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ έναντι 27 δις δολαρίων, εκ των οποίων τα 11-12 δις. θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές (19%). Προκειμένου η Rosneft να συγκεντρώσει τα απαραίτητα ποσά αναγκάστηκε να υποθηκεύσει ορισμένες από τις μετοχές της, ενώ στο μέλλον πρόκειται να αποκτήσει και το υπόλοιπο 50% της ΤΝΚ-ΒΡ που ελέγχουν οι Ρώσοι ολιγάρχες της AAR.
Με τον τρόπο αυτό, η ΒΡ θα απαγκιστρωθεί από την ατυχή συνεργασία με την AAR, εξασφαλίζοντας παράλληλα μερίδιο στη Rosneft και μια πολύτιμη συνεργασία στο ρωσικό έδαφος. Επίσης, η ΒΡ προβλέπεται να αποκτήσει και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την ίδια την Rosneft, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: Αφενός θα αποκτήσει τον έλεγχο νέων περιουσιακών στοιχείων που κατείχε η ΤΝΚ-ΒΡ και αφετέρου θα μπορέσει να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της ΒΡ ώστε να αναβαθμίσει την παραγωγή στα κοιτάσματα της Δυτικής Σιβηρίας, η οποία έχει εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι δύο πετρελαϊκές έχουν και μεγαλεπήβολα σχέδια για έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσες της Αρκτικής. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου