Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Για ποιους "μαλακώνει" ο... Τειρεσίας


Για ποιους "μαλακώνει" ο... Τειρεσίας
Όλη η Ελλάδα έχει μπει στη μαύρη λίστα του Τειρεσία. Τα πολύ αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί σε άλλες εποχές και προβλέπουν ότι κάποιος θα πρέπει να «μαυρίζει» ακόμη και για μια απλήρωτη συναλλαγή ύψους 1000 ευρώ, λειτουργεί πλέον καταστροφικά καθώς σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου έχει αποκλειστεί από κάθε μορφή δανεισμού.
Βέβαια, οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι το μείζον, δεν είναι ο αποκλεισμός τους από την όποια μορφή δανεισμού, είναι ότι στην περίπτωση που κάποιος μπει στη «μαύρη λίστα», αυτόματα οι τράπεζες, προσπαθώντας να περιορίσουν τη ζημιά από ενδεχόμενο σκάσιμο της επιχείρησης, κάνουν «απαιτητό» σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων του. Δηλαδή αν «σκάσει» επιταγή μιας επιχείρησης και μπει στον Τειρεσία, όλες οι υποχρεώσεις της γίνονται αυτόματα απαιτητές ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποιος εξυπηρετεί κανονικά τις υπόλοιπες. Ετσι οι τράπεζες ουσιαστικά επιτείνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα κριτήρια ένταξης στο λεγόμενο «Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων» μπήκαν ξανά στο μικροσκόπιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «παραπολιτικών» για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχει καταλήξει ο διάλογος για να αλλάξει κάτι από το σημερινό καθεστώς, όμως έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που αφορά στις επιχειρήσεις, καθώς έχουν υπάρξει σοβαρές πιέσεις από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου προς τα αρμόδια υπουργεία και τις τράπεζες, οι οποίες φαίνονται να κατανοούν το πρόβλημα και να συναινούν σε κάποιες αλλαγές.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Συγκεκριμένα η προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι εξής: 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου