Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τον Νοέμβριο θα Ξεκινήσει για Σεισιμικές Έρευνες σε Ιόνιο και Νότιο Κρήτη το Πλοίο της PGS



Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΥΠΕΚΑ και της νορβηγικής Petroleum Geo-Services (PGS) για την έναρξη των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Νότιο Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, η εταιρία έχει παραλάβει πριν από τρεις ημέρες το τελικό κείμενο της σύμβασης, με όλα τα συναφή παραρτήματα και απομένουν οι οριστικές παρατηρήσεις από τη διοίκηση της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει ως τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε το πλοίο που θα πραγματοποιήσει τις σχετικές έρευνες να μπορέσει να καταπλεύσει, είτε στο λιμάνι της Πάτρας, είτε στην Ηγουμενίτσα, στο πρώτο 15μερο του Νοεμβρίου, για να ξεκινήσει το έργο του από το Ιόνιο.
Η επίσημη ανακοίνωση της ανάθεσης στην PGS έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία είχε δηλώσει ότι η σύμβαση θα υπογραφόταν εντός του επόμενου 15μέρου. Ωστόσο, απαιτήθηκαν μια σειρά από λεπτές και λεπτομερείς διαπραγματεύσεις, καθώς εμπλέκονται, εκτός από το ΥΠΕΚΑ, και τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Ναυτιλίας. Τώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από αρμόδιες αρχές, η όλη διαδικασία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.
Η PGS προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές μετρήσεις πέρα από αυτές που είχαν συμφωνηθεί εξαρχής. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει να κάνει, εκτός από τις θαλάσσιες, και μετρήσεις από αέρος, με ειδικό αεροσκάφος που θα φέρει, για να ελεγχθεί και το μαγνητικό και βαρυτικό πεδίο της γης. Οι μετρήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δώσουν πιο συνολική εικόνα. Δεν αποκλείει, μάλιστα, η εταιρία να χρησιμοποιήσει και φωτογραφικό υλικό από ραντάρ για να διαπιστώσει αν υπάρχουν διαφυγές πετρελαίου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου