Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα «Τεμαχιστεί» η ΔΕΗ



Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας από την παραγωγή, έως και τους μετρητές των καταναλωτών, με έμφαση στις πωλήσεις μονάδων και δικτύων από τη ΔΕΗ, προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Το κείμενο περιλαμβάνει κεφάλαια για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, τα περισσότερα, και τη διακίνηση υγρών καυσίμων. Για τα δεύτερα, διαφαίνεται μία εντελώς ρηχή αποτύπωση της κατάστασης και των αναγκών, η οποία δείχνει ότι εξυπηρετεί περιθωριακά τμήματα της αγοράς, με αγνόηση των πραγματικών δεδομένων. Επαναλαμβάνονται δε οι υποχρεώσεις για εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών σε πρατήρια κ.λπ., και GPS στα βυτιοφόρα μεταφοράς.
Ειδικότερα για τον ηλεκτρισμό και τη ΔΕΗ το κείμενο του μνημονίου προβλέπει:
* Το Νοέμβριο υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ ως προετοιμασία για την ιδιωτικοποίησή της (πώληση επιπλέον 17% των μετοχών) και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, έναντι των άλλων ομοειδών επιχειρήσεων. Αυτό θα καταγράφει ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο, όπως επίσης και ποιες από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Επίσης, το σχέδιο θα διερευνήσει τη δυνατότητα του διαχωρισμού της ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική 100% της ΔΕΗ, στην οποία έχει μεταφερθεί η ιδιοκτησία και διαχείριση των δικτύων μεταφοράς) 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου