Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικό κτύπημα δύο ωρών μέσα στον Οκτώβριο στο Ιράν ετοιμάζει ο Obama



Μια ημέρα μετά τη σκληρή επίθεση του ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου Mitt Romney πως ο Barack Obama δεν έχει κανένα σχέδιο για το Ιράν, δημοσίευμα σε αμερικανικό περιοδικό που επικαλείται διαρροές από «ανώνυμη πηγή» αναφέρει πως η διοίκηση Obama ενδεχομένως έχει σχέδιο επίθεσης στο Ιράν και μάλιστα αυτό ίσως εκδηλωθεί και μέσα στον Οκτώβριο.

Το κτύπημα «έκπληξη» στο Ιράν, από ΗΠΑ και Ισραήλ με σκοπό να παραλύσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποκαλύπτει το περιοδικό Foreign Policy σε άρθρο που υπογράφει ο  David Rothkopf  και πρώην στέλεχος στην αμερικανική κυβέρνηση επί προεδρίας Bill Clinton.
Το ενδιαφέρον όμως του δημοσιεύματος του αμερικανικού περιοδικού είναι πως το κτύπημα αυτό εκτός του ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να διαρκέσει 2 -το πολύ- ώρες,  σε μια επίθεση εξπρές, η οποία μπορεί  να επαναληφθεί για μέγιστο χρόνο δύο ημερών.
Όπως αποκαλύπτεται  η επίθεση θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού drones αλλά και stealth βομβαρδιστικών, δυνατότητα που δεν έχει το Ισραήλ και για αυτό το λόγο η προσπάθεια αναμένεται να είναι κοινή.
«Για να κτυπηθούν οι υπόγειες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordow θα απαιτηθούν ειδικές βόμβες διάτρησης καταφυγίων (bunker-busting) βόμβες που δεν διαθέτει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή» αναφέρει στο άρθρο του ο Rothkopf και συνεχίζει λέγοντας ότι «η αποστολή αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ΗΠΑ είτε δρώντας από μόνες τους είτε σε συνεργασία με το Ισραήλ». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου