Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΠΑ: Τα Συγκριτικά Πλεονεκτήματα Ενός Αγωγού Ελλάδας-Κύπρου



Την πεποίθηση ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα είναι εφικτός, εξέφρασε χθες ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σχεδίου είναι η εξασφάλιση των προμηθειών για τους καταναλωτές και τους προμηθευτές, καθώς και η στήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει η Ε.Ε. για την υλοποίησή του, μέσω χαμηλότοκων δανείων. 
Ο κ. Καραγιαννάκος προέβη σε σύγκριση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου σε σχέση με το τερματικό υγροποίησης και τόνισε ότι ένας αγωγός προϋποθέτει τη δέσμευση των αγοραστών για 20-25 χρόνια. Πριν ληφθεί δηλαδή η απόφαση για κατασκευή αγωγού, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμβόλαια με τους αγοραστές οι οποίοι θα εγγυώνται ότι θα παραλαμβάνουν για 20-25 χρόνια τις ποσότητες φυσικού αερίου, πράγμα που παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς ότι θα πουλήσουν τις ποσότητές τους.
Υπογράμμισε επίσης ότι ένας αγωγός προς την Ευρώπη μπορεί να χρηματοδοτηθεί μερικώς από την Ε.Ε. και εφόσον χαρακτηριστεί ως έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ με χαμηλά επιτόκια, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννάκο, ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει επιδοτήσει η Ε.Ε. την κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννάκο, οι ποσότητες φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης μπορούν πιθανώς να στηρίξουν και τις δύο εναλλακτικές εξαγωγής του φυσικού αερίου. Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, είπε, είναι η ωριμότερη στον κόσμο και παρουσιάζει έλλειμμα 100 δισ κυβ. μέτρων φυσικού αερίου, έως το 2025, λόγω της μείωσης της εσωτερικής παραγωγής. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου