Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ερχεται φοροκαταιγίδα για όλους τους Ελληνες


Ερχεται φοροκαταιγίδα για όλους τους Ελληνες
Πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους φέρνουν οι νέες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως και της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.
Το νέο φορο - πακέτο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ είναι δεδομένο ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο όχι μόνο από τις επικείμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και από τις αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στη φορολογική κλίμακα, στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων, καθώς και από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τη χορήγηση ορισμένων από αυτές με εισοδηματικά κριτήρια.
Μεγάλοι «χαμένοι», πάντως, των αλλαγών που έρχονται άμεσα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που «θυσιάζονται» στο «βωμό» της τρόικας, καθώς με το νέο καθεστώς φορολόγησής τους που σχεδιάζεται θα κληθούν να πληρώσουν από το επόμενο έτος επιπλέον στην Εφορία 1,5 - 2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Ο κορμός των μέτρων
Ειδικότερα, τα βασικά μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα αποτελούν τον κορμό των φορο-ανατροπών είναι τα εξής:
* καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 35%.
Υπό προϋποθέσεις, πάντως, μελετάται όπως εξαιρεθούν από το ανωτέρω μέτρο εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί, με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον όμως το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο ανωτέρω συντελεστής δεν αποκλείεται να μειωθεί στο 30%, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εάν τελικά δοθεί στη χώρα η πολυπόθητη επιμήκυνση, οπότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
* η παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα μελετάται να αυξηθεί από το 20% στο 25%, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όσους αμείβονται με «μπλοκάκια».
* καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου