Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εξαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία: όλα εξαρτώνται από τη ζήτηση και τις τιμές


нефть добыча нефть насос месторождение
Στο τέλος του τρέχοντος έτους, στη Ρωσία δεν θα μείνουν αδιάθετα τα μεγάλα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτό, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αξιοποίησης του Υπεδάφους (Rosnedra) θα συμβεί μετά τις δημοπρασίες τριών κοιτασμάτων, που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

Το επικείμενο γεγονός δεν σημαίνει καθόλου ότι οι εφεδρείες αύξησης της εξόρυξης πετρελαίου έχουν εξαντληθεί. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και η περιοχή Τιουμέν, που είναι, όπως θα έλεγε κανείς, η πιο εξερευνημένη από την άποψη της γεωλογίας, στην πραγματικότητα ωστόσο έχει διερευνηθεί λιγότερο από το 50%. Το συνολικό ποσό των αποθεμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Σιβηρία εκτιμάται σε 17-20 δισεκατομμύρια τόνους. Εκτός απ’ αυτό, υπάρχει ακόμα και η ρωσική υφαλοκρηπίδα,- είπε ο Γκενάντι Σμάλ, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας.
- Δεν είπε ακόμα τον λόγο της η Δυτική Σιβηρία. Δεν έχουν εξερευνηθεί καθόλου, π.χ. το κεντρικό τμήμα της Αυτόνομης Περιφέρειας Χάντι-Μάνσισκ και το δυτικό τμήμα της χερσονήσου Γιαμάλ. Τελευταία έχει ρυθμιστεί η εξόρυξη στο νότιο τμήμα της περιοχής Τιουμέν. Αλήθεια, προς το παρόν σε μικρές διαστάσεις, αλλά με πολύ καλή προοπτική. Το δυναμικό του υπεδάφους δεν έχει εξαντληθεί και το κυριότερο - είναι ανεξερεύνητο 100%.
Ο διευθυντής του Ταμείου Ενεργειακής Ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν με τη σειρά του, θεωρεί ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα εν ενεργεία κοιτάσματα. Μάλιστα, ο λόγος πρέπει να γίνεται, πρώτ’ απ’ όλα, για την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησής τους.
Οι βεβαιώσεις ότι η καθυστέρηση στην έναρξη αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων μπορεί να ασκήσει κατά κάποιο βαθμό επίδραση στη μείωση του ρωσικού εξαγωγικού δυναμικού, είναι απλώς αβάσιμες,- τόνισε ο Γκεννάντι Σμαλ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου