Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ναι στις αποκρατικοποιήσεις. Όχι στην τροπολογία



Έπειτα από τρεις ολόκληρες ώρες, το Σώμα ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ καταψήφισε την τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ.
Η κυβερνητική συνοχή -ως φαίνεται- κατάφερε να μείνει όρθια στο πρώτο κρίσιμο crash test, ωστόσο η συγκυβέρνηση εδέχθη απώλειες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Παρών» στην επίμαχη τροπολογία -με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου- δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ από την αίθουσα απουσίαζε ο Φώτης Κουβέλης.
Επίσης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στην ενημέρωση της Ολομέλειας για τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές:
Άρθρο 1: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 2: 148 ΝΑΙ / 139 ΟΧΙ / 6 ΠΑΡΟΝΤΕΣ 
Άρθρο 3: 156 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ / 2 ΠΑΡΟΝΤΕΣ 
Άρθρο 4: 146 ΝΑΙ / 121 ΟΧΙ / 26 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 5: 158 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ
Άρθρο 6: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 7:Τροπολογία: 136 ΝΑΙ / 143 ΟΧΙ / 14 ΠΑΡΟΝΤΕΣ 
Άρθρο 1 
Περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015
Άρθρο 2
Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών, Ραφήνας
Άρθρο 3
Ρυθμίζονται θέματα αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών συναφή με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται με τον παρόντα νόμο
Άρθρο 4
Ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας. Mείωση αποδοχών υπαλλήλων του Δημοσίου
Άρθρο 5
Καταργείται η υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς υπέρ του ΤΕΕ για τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες
Άρθρο 7: Εμπεριέχει την τροπολογία για την ένταξη του ασφαλιστικό ταμείου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα των δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων.
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.
Στον νέο κρατικό προϋπολογισμό τίθεται ως στόχος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που αγγίζει σχεδόν το 1%.
Στο προσχέδιο προβλέπεται ύφεση 4,2%-4,5%, ενώ η τρόικα θεωρεί πως θα ξεπεράσει τελικά και το 5%.
Από το «πακέτο» των μέτρων, τα 6,4 δισ. θα αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, όπως προβλεπόταν και στο αρχικό προσχέδιο. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου