Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Σοβαρή κόντρα ανάμεσα σε ΕΕ και Gazprom



Μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι Βρυξέλλες κατά της Gazprom για μονοπωλιακή θέση στην αγορά φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ακόμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τώρα η ΕΕ προτείνει συνομιλίες με το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό.
Η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπέλα Κόβατς, δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου πως η ΕΕ δεν επιμένει στην επιβολή προστίμου στην Gazprom, αλλά ότι ενδιαφέρεται για διάλογο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η απειλή του προστίμου υφίσταται, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτό θα επιβληθεί, και πρόσθεσε, ότι ο ίδιος είναι πάντα υπέρμαχος των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας μέσω αυτών.
Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, δήλωσε ότι η ρωσική εταιρία είναι έτοιμη να συζητήσει τις διαφωνίες που προέκυψαν και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, ώστε να εξετάσουν με κάθε ειλικρίνεια τα σχετικά ζητήματα. Εξάλλου, η Gazprom καταλαμβάνει μόνο το 1/3 της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και γι’ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μονοπώλιο, τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Βλαντίμιρ Μαρκόφ.
Υπενθυμίζουμε, ότι  η Gazprom συγκαταλέγεται  μεταξύ των εταιρειών που έχουν  εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου