Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Citigroup: Η Σαουδική Αραβία Κινδυνεύει να Γίνει Εισαγωγέας Πετρελαίου ως το 2030



Σε μια ηχηρή εκτίμηση προχώρησε σήμερα η Citigroup, λέγοντας ότι με αυτούς τους ρυθμούς κατανάλωσης, η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να γίνει ως το 2030 εισαγωγέας πετρελαίου, αν και σήμερα διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως.
Το βασίλειο χρησιμοποιεί ευρέως το πετρέλαιο για τις εγχώριες ενεργειακές του ανάγκες και χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% της ηλεκτροπαραγωγής καλύπτεται με την συγκεκριμένη πηγή. Μάλιστα, οι ανάγκες για ηλεκτρισμό αυξάνονται με ρυθμό 8% ετησίως, με αποτέλεσμα τώρα πια να χρησιμοποιείται το 25% της παραγωγής καυσίμων για τους σκοπούς αυτούς.
«Αν η κατανάλωση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξάνεται παράλληλα με την ζήτηση για ηλεκτρισμό, τότε η χώρα θα μπορούσε να γίνει εισαγωγέας πετρελαίου ως το 2030», τονίζει ο αναλυτής Χαιντί Ρεμάν της Citi. Ταυτόχρονα, η χώρα καταναλώνει όλη την παραγωγή φυσικού αερίου που διαθέτει και σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς, έναντι υψηλού κόστους.
Ο Ρεμάν προσθέτει ότι «αναμένουμε να αυξηθεί η κατανάλωση πετρελαίου συγκριτικά με την αύξηση του πληθυσμού, καθώς ο νεανικός σήμερα πληθυσμός θα γερνάει και θα αυξάνει τις καταναλωτικές του δαπάνες».
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου