Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Aρμενία και Αζερμπαϊτζάν στα Πρόθυρα Πολέμου



Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας ενός περίεργου περιστατικού που ανάγεται στο 2004 επί ουγγρικού εδάφους. Τότε, ο Αζέρος αξιωματικός Ραμίλ Σαφάροφ δολοφόνησε στη Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια άσκησης που είχε οργανωθεί από το ΝΑΤΟ, με τσεκούρι τον Αρμένιο στρατιωτικό Κουρκέν Μαρκαρίαν ενώ ο τελευταίος κοιμόταν. Έκτοτε, ο Αζέρος αξιωματικός εξέτιε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία, όμως, την περασμένη Παρασκευή, η ουγγρική κυβέρνηση τον εξέδωσε στο Αζερμπαϊτζάν, παρά τις αντιδράσεις της Αρμενίας. 
Το ποτήρι ξεχείλισε για το Ερεβάν όταν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, χορήγησε χάρη στο Σαφάροφ μόλις αυτός επέστρεψε στη χώρα. Έτσι, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο τελευταίος δηλώνει ότι «Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αν εξαναγκαστούμε, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε». Μάλιστα, κατήγγειλε διεθνώς το Αζερμπαϊτζάν. 
Ας σημειωθεί ότι πριν την έκδοση του Αζέρου αξιωματικού, το Μπακού είχε διαβεβαιώσει την Βουδαπέστη ότι ο Σαφάροφ θα συνέχισε να εκτίει την ποινή του σε φυλακή της πατρίδας του. Ωστόσο, στην κατά την επιστροφή του στο Αζερμπαϊτζάν του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα, προήχθη σε ταγματάρχη, ενώ έλαβε ένα σπίτι καθώς και αναδρομικά τους μισθούς των οκτώ ετών που πέρασε στις φυλακές της Ουγγαρίας.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου