Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τα χρέη του Δημοσίου ηλεκτροσόκ για τη ΔΕΗ



Στα όρια του οικονομικού κραχ... οδηγούνται εκ νέου η ΔΕΗ και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το Δημόσιο χρωστά στην επιχείρηση 190 εκατ. ευρώ, ενώ η ενσωμάτωση και φέτος του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς ρεύματος επιτείνει τις ανησυχίες για καθυστερήσεις στην πληρωμή τους.
Τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό.
Aναλυτικά oι οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, χρέη τα οποία χρονολογούνται ακόμη και από το 1998.
Ανέρχονται συνολικά στα 190 εκατ. ευρώ και οι πηγές είναι τρεις. Ποσό 50 εκατ. ευρώ οφείλεται από φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κ.λπ.), στα 53 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι υποχρεώσεις του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) από τους φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας κίνησης, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των απαιτήσεων της ΔΕΗ, ήτοι 87,45 εκατ. ευρώ, αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ.
Εντονη, όμως, είναι η ανησυχία και για τις επιπτώσεις από την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου