Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ρωσία-ΗΠΑ: φιλία, που μυρίζει πετρέλαιο


ExxonMobil Роснефть ExxonMobil
Οι εταιρείες Rosneft και ExxonMobil συμφώνησαν για την από κοινού αξιοποίηση των υφαλοκρηπίδων της Θάλασσας Κάρα και της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή των εργασιών αξιοποίησης Vostochno- Prinovozemelsky (Βοστότσνο-Πρινοβοζεμέλσκι) στην Αρκτική, ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια τόνους και αποθέματα φυσικύ αερίου –σε 8 τρισεκατομμύρια και πάνω κυβικά μέτρα.
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην αξιοποίηση της παράκτιας υφαλοκρηπίδας. Παρά τον μεγάλο αριθμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ήπειρο, η εξόρυξη των φυσικών ενεργειακών πόρων στη θάλασσα σήμερα είναι πολύ πιο αποδοτική και έχει πολύ καλή προοπτική,- θεωρεί η Γιούλια Βοϊτόβιτς, ειδικός στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανεξάρτητης Αναλυτικής Υπηρεσίας Investkafe.
- Η αλήθεια είναι ότι στη Ρωσία χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι ποσότητες των φυσικών πόρων, που η εξόρυξή τους είναι πολύ δύσκολη. Πολλές εταιρείες στη Δυτική Σιβηρία κάνουν γεωτρήσεις σε βάθος 3 χιλιομέτρων και όχι βαθύτερα, ενώ τα αποθέματα των χαμηλότερων στρωμάτων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους. Εν τω μεταξύ, η αξιοποίηση των δυσεξορυσσόμενων αποθεμάτων πετρελαίου απαιτεί επίσης σημαντικές επενδύσεις και την χρησιμοποίηση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, αλλά τα κοιτάσματα της υφαλοκρηπίδας είναι πολύ πλούσια 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου