Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Και πάλι ασκήσεις


Φωτογραφία: EPA
Οι ΗΠΑ μεταφέρουν επιπρόσθετα στρατεύματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μερικά πολεμικά πλοία και 4 χιλιάδες πεζοναύτες.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λεόν Πανέτα αιτιολόγησε την κοινητοποίηση των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με το επιχείρημα της υπεράσπισης του διπλωματικού προσωπικού. Η ενίσχυση θα παραμείνει στην περιοχή για 7 μήνες. Σε ποια ακριβώς περιοχή προς το παρόν είναι άγνωστο. Οι πεζοναύτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στις μεγαλύτερες στην ιστορία της περιοχής στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις. Σ΄αυτές συμμετέχουν 25 χώρες υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.
Ο στόχος των ασκήσεων είναι η δοκιμή του σχήματος για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της καταπολέμησης των ναρκών στα νερά της Ερυθράς θάλασσας, του κόλπου του Ομάν και του Περσικού κόλπου. Το Πεντάγωνο υπογραμμίζει ότι αυτές ήταν προγραμματισμένες στα πλαίσια τακτικού σχεδίου. Πάντως, ας δούμε τι είπε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο στρατιωτικός αναλυτής Κωνσταντίν Σιβκόφ:
- Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της προετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως των στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων και της αεροπορίας για την εξαπόλυση χτυπήματος στο Ιράν. Όμως στο σημερινό στάδιο η ετοιμότητα για εξαπόλυση χτυπήματος εναντίον του Ιράν είναι μικρή.
Όπως είναι γνωστό, το Ιράν φοβάται πως θα δεχτεί χτύπημα κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης η Τεχεράνη υπόσχεται να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, που αποτελούν δρόμο-κλειδί για τη μεταφορά πετρελαίου. Οι ιρανικές αρχές αντέδρασαν στις ασκήσεις στον Περσικό κόλπο πολύ οδυνηρά. Την ερχόμενη βδομάδα στην Ισλαμική Δημοκρατία αρχίζουν ασκήσεις των δυνάμεων αεράμυνας, που θα είναι επίσης οι μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας. Το Ιράν επιδεικνύει ότι έχει δυνατότητες αντιχτυπήματος, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας:
- Το Ιράν θα μπορέσει να αποκρούσει αεροπορικό χτύπημα συγκροτήματος 300 έως 500 αεροσκαφών.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου