Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τι υποστηρίζουν τα ΕΛΠΕ για τις τιμές των καυσίμων



Στη διατύπωση μιας σειράς επισημάνσεων σχετικά με τις στρεβλώσεις που οδηγούν στα ύψη τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" (9/9/2012).
Αναλυτικά ο κ. Κωστόπουλος επισημαίνει:
- Οσον αφορά στη δημιουργία Κεντρικού Φορέα Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας, η Ελληνικά Πετρέλαια υποστηρίζει τη λύση αυτή, έχει δε υποβάλει και αναπτύξει γραπτώς και κατ’ επανάληψη τις σχετικές απόψεις της στις Αρχές.
Η ύπαρξη τέτοιου φορέα θα είναι σύμφωνη με τα ισχύοντα σε 20 άλλες χώρες της Ε.Ε., θα σταματήσει δε τις κατά καιρούς τελείως ανυπόστατες γνώμες που εκφράζονται δημόσια, ότι δήθεν οι τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων επιβαρύνονται υπέρμετρα, λόγω του ισχύοντος πλαισίου τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που προβλέπει την τήρησή τους από τους εισαγωγείς (κυρίως τα διυλιστήρια που χρεώνουν το κόστος αυτό στους πελάτες τους).
Η πραγματικότητα είναι ότι η χρέωση για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας γίνεται με τρόπο λεπτομερή και απολύτως διαφανή σε επίπεδα συγκρίσιμα, αν όχι χαμηλότερα, από αυτά που χρεώνουν πολλοί λειτουργούντες ευρωπαϊκοί φορείς τήρησης αποθεμάτων.
Αυτονόητο βέβαια είναι ότι, ανεξάρτητα από το ποιος τηρεί τα αποθέματα ασφαλείας (φορέας ή εισαγωγείς), το κόστος τήρησής τους μετακυλίεται στον καταναλωτή.
- Οσον αφορά στον «επιμερισμό των στοιχείων κόστους που περιλαμβάνονται στην προσαύξηση που χρεώνουν τα διυλιστήρια τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους καταναλωτές» σε συνδυασμό με το ατυχές σχόλιο ότι «στρεβλώσεις υπάρχουν βεβαίως και στην αγορά λιανικής, όμως όταν η τελική τιμή διαμορφώνεται... κατά 38,4% από την τιμή διυλιστηρίου, τότε θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαμόρφωσης των τιμών στο στάδιο της διύλισης», η συντάκτις σας θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα πετρελαιοειδή προϊόντα αγοράζονται και πωλούνται σε όλες τις ελεύθερες οικονομίες στις εκάστοτε διεθνείς τους τιμές.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την τρέχουσα τιμή πώλησης της βενζίνης στα πρατήρια, η διεθνής τιμή της αντιπροσωπεύει το 37% και η «προσαύξηση που χρεώνουν τα διυλιστήρια», εξαιρουμένου του κόστους τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, το 0,3% αυτής!
- Τέλος, όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα των τιμών πώλησης των ελληνικών διυλιστηρίων στην αγορά, αυτή καταδεικνύεται και από δημοσιευμένα στοιχεία της Ε.Ε., που δείχνουν ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, πριν από φόρους και δασμούς, είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου της Ε.Ε. (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου