Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αβυσσαλέο χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου



Κραυγαλέες ανισότητες ως προς τα ζητήματα της ανεργίας, της παιδικής φτώχειας και του διαθέσιμου εισοδήματος παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά και του Νότου, όπως αναφέρει τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση, η οποία δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Η έκθεση διαπιστώνει πως το χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου μεγαλώνει και πως η κρίση επιδρά στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με πολύ περισσότερη ένταση από ό, τι στον πλούσιο Βορρά. 
Ως εκ τούτου, οι προοπτικές που διαγράφονται είναι εφιαλτικές και αν συνεχιστεί το ίδιο οικονομικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, τότε το χάσμα αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει την ίδια την κατάρρευση της Ενωμένης Ευρώπης.


(Η έκθεση-φωτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
Ο εφιάλτης της ανεργίας 
Η έκθεση τονίζει την έντονη ανησυχία των γραφειοκρατών, για το γεγονός ότι ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να σημειώνει άνοδο, φθάνοντας τα 25,3 εκατομμύρια (!), ιστορικά υψηλό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2011, ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 22,7 εκατ. ανέργους, (ποσοστό μικρότερο κατά 11,6%).
Το ποσοστό ανεργίας 10,4% σε επίπεδο Ε.Ε. αυξήθηκε σε 17 κράτη- μέλη και οι αποκλίσεις διευρύνθηκαν εκ νέου, αφενός μεταξύ των χωρών της Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις και αφετέρου μεταξύ των «περιφερειακών» χωρών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου