Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Οι Έλληνες αποχωρίζονται τη... βενζίνη



Σε μόνιμο χαρακτηριστικό που πλέον καταγράφει μια συγκεκριμένη τάση, εξελίσσεται η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης, η οποία έχει οδηγήσει τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών σε βαθιά κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την κατανάλωση πετρελαιοειδών στο τετράμηνο του έτους, η συνολική μείωση στα λευκά προϊόντα φτάνει στο 12% ενώ στις βενζίνες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και φτάνει στο 13% καθώς η μείωση ξεπερνά τις 100 χιλιάδες μετρικούς τόνους (920,773 χιλ. έναντι 1,057 εκατ. τόνοι πέρυσι). 
Η πτώση ακουμπά ακόμη και το diesel κίνησης, όπου η μείωση υπολογίζεται στο 9%, αν και στην Αττική καταγράφεται αξιόλογη αύξηση των όγκων, της τάξης του 9% η οποία αποδίδεται στην άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο σύνολο της αγοράς των λευκών προϊόντων πουλήθηκαν το 2012 3,145 εκατ. τόνοι έναντι 3,559 εκατ. τόνοι πέρυσι.
Το πρόβλημα βεβαίως για την αγορά είναι ότι η νέα αυτή μείωση έρχεται σε συνέχεια της κρίσης της αγοράς την τελευταία διετία, η οποία έχει οδηγήσει τις πωλήσεις του κλάδου, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009 σε υποχώρηση άνω του 20%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου