Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ιδιωτικοποιήσεις εδώ και τώρα ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ - Άμεσα στους επενδυτές, ΟΠΑΠ, ΤΤ, Κρατικά Λαχεία και ακίνητα του Δημοσίου - Ακολουθούν ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ



Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων για να πεισθεί η Τρόικα ότι το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων τίθεται σε άμεση επανεκκίνηση παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά, ζήτησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από την νέα διοίκηση του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). 
Η εκκίνηση ήδη δόθηκε με το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου που η πρώτη φάση ενδιαφέροντος συγκέντρωσε τα βλέμματα 7 επενδυτών από Ελλάδα, Ευρώπη και Ηνωμένες  πολιτείες. Οι προτάσεις τους θα αξιολογηθούν από το Ταμείο το επόμενο διάστημα, ενώ τη σκυτάλη στις ιδιωτικοποιήσεις παίρνουν ο ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και Κρατικά  Λαχεία.
Η πώληση του ΟΠΑΠ ο οποίος πρόσφατα απαλλάχθηκε και από το «βαρίδι» των κρατικών ενισχύσεων, αποτελεί θεωρητικά μία εύκολη περίπτωση αποκρατικοποίησης για την κυβέρνηση. 
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η κρίση χρέους στη χώρα και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα μειώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά του ΟΠΑΠ. 
Άλλωστε ο ΟΠΑΠ είναι η επιχείρηση εκείνη που μπορεί να αποφέρει άμεσα και σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με καμία άλλη ελληνική εταιρία. 
Βέβαια, το γεγονός ότι η κυβέρνηση  αναβάλλει από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 συνεχώς την πώληση του 29%  του ΟΠΑΠ είναι κάτι το οποίο ρίχνει συνεχώς την τιμή της εταιρίας.
Σε χρόνο παράλληλο με τον ΟΠΑΠ θα τρέξει και η διαδικασία πώλησης του ΤΤ. Στο οικονομικό επιτελείο συζητούν όλα τα σενάρια  ακόμη και τον διαχωρισμό του ΤΤ σε «Βad bank» και «Good Bank» και η απορρόφηση του υγιούς κομματιού από την Εθνική Τράπεζα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου