Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

"Μεταφράζεται" στα ελληνικά το Γαλλικό μοντέλο δημοπρασιών ρεύματος



Το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες που θα διέπουν το μοντέλο δημοπράτησης λιγνιτικής ισχύος εκ μέρους της ΔΕΗ, έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται η ΡΑΕ μετά από παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.
Το λεγόμενο και «γαλλικό μοντέλο» είχε περιληφθεί ως πρόταση της ΡΑΕ στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού και έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, η οποία μάλιστα ζήτησε από την Αρχή να ετοιμάσει - ει δυνατόν ως το Σεπτέμβριο- ένα πρώτο θεσμικό πλαίσιο "μεταφοράς" του στα ελληνικά δεδομένα, ώστε το μέτρο να είναι έτοιμο για να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.
Στη δεύτερη φάση των μέτρων που πρόκειται να λάβει το υπουργείο περί τον Σεπτέμβριο, είναι πιθανόν να περιληφθεί η θεσμοθέτηση  των  δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος που εισηγείται η ΡΑΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να ισχύσει προς το τέλος του έτους ή από τις αρχές του 2013, συμβάλλοντας έτσι ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός στην "κλειστή" ακόμη ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, (πολύ πριν πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ), με στόχο να αποκλιμακωθούν κάπως οι πιέσεις από τις επερχόμενες γενναίες αυξήσεις τιμολογίων. Κι αυτό καθώς το σκεπτικό της προτεινόμενης διάταξης είναι μέσα από προθεσμιακά συμβόλαια, αφενός οι βιομηχανίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, αφετέρου οι προμηθευτές να διαθέτουν τη φθηνή αυτή ενέργεια, απευθείας στους πελάτες τους μέσω χαμηλότερων τιμολογίων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου